5G & gezondheid

Op de High-Tech Campus in Eindhoven openden eind januari 2020 de deuren van de 5G HUB. Niet iedereen is daar even blij mee. Sommige mensen maken zich zorgen over het effect van straling. Op deze pagina vertellen we er meer over.

De spelregels

Het toekomstige 5G maakt gebruik van radiogolven. Dat geldt ook voor eerdere generaties mobiele telecommunicatie zoals 2G, 3G en 4G. Voor deze communicatie wordt een bepaald deel van het spectrum aan radiogolven gebruikt. Hier is veel onderzoek naar gedaan en de overheid heeft spelregels opgesteld voor blootstelling. De nieuwe 5G-frequenties liggen in hetzelfde deel van het spectrum als 2G, 3G, 4G en wifi-frequenties, en er gelden dan ook dezelfde blootstellingsnormen. Mobiele operators moeten hieraan voldoen.

e47db135-65bb-4940-b424-02514a1e1610_5ghub-illustration-hero-1 - 5G HUB Eindhoven

Blootstellings­metingen in Eindhoven

Zoals afgesproken met de Gemeente Eindhoven worden bij de eerste nieuwe 5G antennes in de stad blootstellingsmetingen gedaan. De Technische Universiteit toetst of de gemeten veldsterktes binnen de geldende normen vallen.

Uitslagen

Momenteel zijn de eerste 5G antennes geplaatst. De meetresultaten van de Technische Universiteit kun je hieronder downloaden.

Download rapport

Gerelateerde Artikelen

  Gezondheid in relatie tot 5G

  Benieuwd wat wetenschappers en de overheid zeggen over gezondheid in relatie tot 5G? We verzamelden de meest interessante links.

  Lees meer

   Veilig mobiel telefoongebruik

   In dit artikel vind je tips voor het verminderen van radiosignalen bij het gebruik van een mobiele telefoon.

   Lees meer

    5G HUB

    Snellere doorstroming in de stad. Betere leefbaarheid. Een veiliger gevoel. De volgende generatie mobiel internet – 5G – gaat Nederland veranderen.

    Lees meer

     5G Brainport Eindhoven

     5G Brainport Eindhoven is een samenwerkingsverband van Brainport Development, High Tech Campus, Ericsson en VodafoneZiggo

     Lees verder