5G & GEZONDHEID

Home Detail pagina

5G & GEZONDHEID

Op de High-Tech Campus in Eindhoven openden eind januari 2020 de deuren van de 5G HUB. Niet iedereen is daar even blij mee. Sommige mensen maken zich zorgen over het effect van straling. Op deze pagina vertellen we er meer over.

DE SPELREGELS

Het toekomstige 5G maakt gebruik van radiogolven. Dat geldt ook voor eerdere generaties mobiele telecommunicatie zoals 2G, 3G en 4G. Voor deze communicatie wordt een bepaald deel van het spectrum aan radiogolven gebruikt. Hier is veel onderzoek naar gedaan en de overheid heeft spelregels opgesteld voor blootstelling. De nieuwe 5G-frequenties liggen in hetzelfde deel van het spectrum als 2G, 3G, 4G en wifi-frequenties, en er gelden dan ook dezelfde blootstellingsnormen. Mobiele operators moeten hieraan voldoen.