De Toekomst van 5G en de TV industrie

Home Detail pagina

De Toekomst van 5G en de TV industrie

Hoe de 5G revolutie de tv-industrie verandert

Eindhoven 3 juli 2020 – In “The Future off” artikelen verkennen we samen met de markt toekomstbeelden in diverse segmenten. Deze keer kijken we naar de mogelijke toekomst van de TV-industrie met Ton van den Berg van TMC. Welke impact kan 5G op deze industrie hebben?

HOE DE 5G REVOLUTIE DE TV-INDUSTRIE VERANDERT
De wereld van televisie en video streaming ondergaat grote veranderingen. De kijkers verwachten te kunnen kijken wat ze leuk vinden, op elk moment, waar ze ook zijn. De technologie om dit mogelijk te maken is nu betaalbaar.

In een recent artikel heeft TMC gekeken hoe de wereld van tv kijken is geëvolueerd van de zwart-wit tv naar het Netflix-tijdperk. De behoeften van de consument wordt steeds groter en vergt meer van de achterliggende technologie. 5G maakt zijn intrede en dit lijkt van grote invloed te gaan zijn op de tv-industrie. Ton van den Berg, Business Development Manager bij TMC, licht toe welke veranderingen 5G zal brengen in deze sector.

Introductie

Het video aanbod blijft maar groeien. De laatste jaren zien we de beschikbare videocontent harder stijgen. Naast het aanbod van online streaming diensten zoals Netflix en Disney+, genereren gebruikers zelf steeds meer videocontent die ze delen via YouTube en Instagram.

Elke minuut wordt er 500 uur video toegevoegd op YouTube. Netflix is goed voor 60% van de nieuwe films en series beschikbaar via internet streaming en verhoogt dit jaar zijn budget voor nieuwe content productie van 17M$ naar 26M$.

Hebben we wel tijd om al die video’s te bekijken? Ja, en nee.

Het aantal uur dat er video wordt gekeken neemt toe: in de Verenigde Staten van 6,52 uur per dag in 2014, tot naar schatting 7,16 uur per dag in 2021. Echter, het aantal uur dat we tv kijken neemt af. Steeds vaker kijken we online video via onze mobiel, tablet of computer.

SNELLE VERANDERINGEN IN DE TV INDUSTRIE
In het eerder genoemde artikel is een aantal technologische veranderingen besproken die de laatste jaren een intrede hebben gedaan, bijvoorbeeld:

Van een klassiek kabelsysteem naar een cloud applicatie
Van enkel een digitale ontvanger naar een app op de mobiel of SmartTV
Het verzamelen van gebruikers informatie om gebruikersgemak te vergroten
Dat deze data goed beschermd dient te worden
Het mogelijk maken van Personal TV door het verzamelen van programmagegevens
In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van 5G.

5G – VOOR DE CONSUMENT
De schermen waarop gebruikers video kijken zijn tegenwoordig veelal draadloos. Ze verbinden binnenshuis of op kantoor via wifi met het internet. De SmartTV is vaak nog aan de kabel gekoppeld, maar gebruikt een draadloze connectie voor veel andere functionaliteit zoals updaten van de software, downloaden van apps of het aankopen van films.

Maar waarom zou je alleen binnenshuis video willen consumeren? We willen ook videotoegang buitenshuis. In de zomer neem je je tablet mee naar het park om te genieten van de zon en niet de eerste Olympische finale sportklimmen te hoeven missen. 5G biedt hier uitkomst!

De extra bandbreedte van 5G garandeert goede kwaliteit video. Low latency betekent dat je kan kijken zonder vertraging, ook als het druk is in het park en iedereen tegelijk gebruik maakt van 5G. Hierdoor loop je niet het risico dat berichten met de uitslag van de wedstrijd al op WhatsApp verschijnen voordat je de live sportuitzending hebt kunnen bekijken.

Het 5G netwerk zal niet in één keer dekkend zijn in Nederland. Gelukkig bouwt 5G voort op het bestaande 4G netwerk. Dual Connectivity, een 5G feature dat je telefoon op zowel 4G als op 5G verbindt, maakt het mogelijk video te blijven kijken via de 4G verbinding zelfs wanneer je buiten bereik van 5G komt. Indien nodig betekent de beperkte bandbreedte automatische terugschakelen van videokwaliteit door middel van ABR (Adaptive Bitrate) technieken, maar zonder onderbreking van audio en video!

Het is de verwachting dat video 76% van de 5G data traffic zal zijn.

5G – PRODUCTIE VAN LIVE EVENTS
Een andere duidelijke usecase voor 5G is de productie van live uitzendingen van sportwedstrijden, popconcerten of een nieuwsverslag. Op dit moment worden die gelimiteerd door waar de productiewagen kan komen en van daaruit de camera. In de toekomst kan hiervoor een 5G enabled 4K-camera worden gebruikt. De toegenomen bandbreedte maakt de 4K videokwaliteit mogelijk en low-latency voorkomt vertragingen.

Bijvoorbeeld kan dan de helikopter bij de Tour de France worden vervangen door een aantal 5G camera’s langs de weg. De camera’s kunnen vanuit een centrale studio remote worden bediend. Het resultaat dankzij 5G: scherpere beelden van de renners, geen storingen in de beeldtransmissie, en lagere productie kosten.

Maar werkt dit ook in een vol stadium tijdens de finale van de champions-league? Dat is inderdaad het geval. Door middel van 5G network slicing kan dedicated bandbreedte worden toegewezen voor de live uitzending, terwijl tegelijkertijd ook alle kijkers kunnen Whatsappen of de voetbal statistieken van Messi opvragen.

Augmented reality geeft deze extra informatie over de spelers. De front-end app gebruikt de camera van de telefoon en stuurt de video voor analyse naar de cloud back-end. Door middel van AI wordt de speler herkend en de statistieken teruggestuurd. De statistieken worden over het videobeeld bij de speler geprojecteerd. De reclameborden op de video worden voorzien van persoonlijke reclame.

Na de wedstrijd bekijken we onder het genot van een biertje nog even de 360 graden VR-beelden van de wedstrijd.

HOE KAN TMC HELPEN?
TMC is al 20 jaar technologisch partner voor diverse hightechbedrijven in Nederland en daarbuiten. TMC is actief in meer dan 15 kennisgebieden, van software tot mechanica en van chemie tot industrial automation. Met ongeveer 1100 employeneurs in meer dan 20 kantoren wereldwijd, kan TMC overal alle hightech problemen aan.

In de hightechindustrie zijn internet en cloud connectivity een must. TMC heeft experts om een agile implementatie met betrekking tot cloud technologie te leiden. Data Sciences, het analyseren van de verzamelde data in de cloud, is een focusgebied binnen TMC. Door de internetconnectie is cyber security een prioriteit.

TMC zorgt ervoor dat haar Employeneurs de laatste stand van de technologie beheersen. Niet alleen door e-learning aan te bieden, maar ook door hands-on projecten in het TMC Entrepreneurial Lab (TEL9). Programma’s rondom security en 5G, een partnership met 5G HUB, maken TMC de gewezen partner voor het bouwen van clouddiensten zoals videostreaming op de telecom (5G) of kabel infrastructuur.