5G Hub en Horizon Internet Technologies: partners voor het oplossen van wereldwijde uitdagingen met 5G

Home Detail pagina

5G Hub en Horizon Internet Technologies: partners voor het oplossen van wereldwijde uitdagingen met 5G

Beide partijen hebben in november 2020 een versterkingsovereenkomst getekend. Het document voorspelt een partnerschap tussen het Blockchain-bedrijf en de promotor van het 5G-ecosysteem. Marcel Damen, oprichter van Horizon Internet Technologies, en Piet van der Wielen, Business Program Manager bij Brainport Development, die de 5G Hub vertegenwoordigt, geven meer details over de coalitie, zoals de belangrijkste doelen en verwachte resultaten van beide kanten. 

 

5G Hub kondigt met trots zijn nieuwe ecosysteempartner aan: Horizon Internet Technologies. Als bedrijf dat gelooft in de kracht van het combineren van technologieën heeft Horizon de ambitie om de meest innovatieve technologiepartner te worden voor Blockchain-oplossingen, hand in hand met het gebruik van IoT. De 5G Hub biedt een multifunctionele ruimte van 700 m2 die geschikt is voor evenementen en workshops, een breed ecosysteem van partners en een enorme hoeveelheid innovatie. De overeenkomst is door beide partijen in een virtuele ceremonie ondertekend en voorspelt dat er gebruik wordt gemaakt van elkaars relaties, netwerken en expertise. Het omvat ook het gebruik van de 5G Hub-faciliteiten en de gezamenlijke organisatie van evenementen en seminars.  

Horizon Internet Technologies heeft ruime ervaring in hun vakgebied. Bij het starten van het bedrijf wilde  Marcel Damen “een bedrijf bouwen waar alleen softwarearchitecten en -ontwikkelaars actief zijn; en we willen de kloof overbruggen tussen conceptuele innovaties en het daadwerkelijk bouwen van oplossingen.” Horizon richt zich niet alleen op Blockchain maar ook op IoT. Het bedrijf heeft een 5G- en 4G-infrastructuur, evenals brede beveiligingskennis. “In wezen draait mijn bedrijf om bouwen. En dat is de rol die ik ook zou willen spelen in de 5G Hub”, benadrukt Marcel.  

Voor Marcel is het belangrijkste aspect van de coalitie om meer kennis op te doen over 5G-technologie en alles erachter. Bovendien waardeert hij het “om opgenomen te worden in het ecosysteem achter de 5G Hub. Om contact te maken met de bedrijven die samenwerken met of binnen 5G, wat de belangrijkste technologie is die moet worden aangepakt.” Horizon’s Fair Care-project combineert Blockchain met IoT, sensoren en IT-apps. Zoals Marcel uitlegt, is Blockchain zelf meestal een andere generatie van het delen van gegevens: “je zou zelfs een database of databasestructuur noemen. Maar het wordt interessant als je het combineert met andere nieuwe technologieën. En zo wil ik mijn bedrijf positioneren. Veel Blockchain-initiatieven eindigen in de pilotfase. Fair Care, aan de andere kant, is actief sinds maart 2020. Aan het einde van dit jaar, gaat Fair Care live in zeven gemeenten, met meer dan 3000 klanten, en, zoals Marcel benadrukt, “bewijst het dagelijks zijn meerwaarde.” 

Piet van der Wielen legt uit dat Brainport betrokken raakte bij de 5G Hub en hielp de technologie vooruit te helpen, omdat ze “graag gemeenschappen van bedrijven bouwen die nieuwe dingen creëren die de uitdagingen van de wereld trotseren.” Hij gelooft dat Blockchain een ander nieuw element is waar veel mensen een beperkt begrip van hebben. “Als het mogelijk is om Blockchain en 5G te combineren, is het winstgevend voor beide. En het is winstgevend voor de bedrijven die de Hub bezoeken omdat ze de effecten van 5G zien. Toch kunnen ze ook de impact van Blockchain zien.” Piet geeft ook aan dat de essentie van de 5G Hub is om bewustwording rondom 5G te creëren. Dat is echter niet genoeg: “omdat je producten rond 5G moet bouwen of die dankzij 5G op een snellere of betere manier werken.” In het geval van Blockchain is het een uittreksel van de dimensie die 5G kan hebben en een podium voor wat mogelijk is met Blockchain.  

Wat betreft de verwachtingen van de partijen met betrekking tot de overeenkomst, wijst Marcel Damen, sprekend namens Horizon, erop dat het belangrijkste doel is om andere bedrijven binnen het ecosysteem van 5G Hub te leren kennen. Het doel is om potentiële nieuwe businessmodellen te onderzoeken en kennis te delen. Zoals hij uitlegt, “komen de meesten van ons in Horizon uit de telecommunicatie-industrie. Dus ik geloof dat we 5G en de voor- en nadelen ervan vrij goed kennen. En dat helpt ons bij het opbouwen van sterkere relaties met andere bedrijven binnen dit ecosysteem.” Namens de 5G Hub stelt Piet van der Wielen zich voor om de ontwikkeling van Horizon te versnellen en om de manier waarop mensen en bedrijven over Blockchain denken vooruit te helpen. “Als Brainport hebben we een economische ontwikkelingsdoelstelling in deze regio. We zijn altijd op zoek naar combinaties van slimme technologieën om een concurrentievoordeel voor de regio te creëren”, zegt hij. 

In de overeenkomst willen de partijen maatschappelijke uitdagingen oplossen, zoals Piet opmerkt, op verschillende gebieden: “denk aan beveiliging, gezondheid, automotive, beter werkende ambulances. Al die uitdagingen willen we helpen met ons werk bij de 5G Hub.” Marcel noemt het aanpakken van de inefficiëntie van de zorgketen, een van de de hoofddoelen van het Fair Care-project: “er is veel inefficiëntie en fraude op dat gebied. We combineren deze technologieën en we zullen er uiteindelijk nieuwe infrastructuren zoals 5G aan toevoegen om ervoor te zorgen dat de zorgbudgetten in Nederland op een goede, legitieme manier gevormd zijn. “ 

Als een middel om het succes van de coalitie te meten, geeft Marcel aan dat het samen werken aan en lanceren van één project, ter ondersteuning van de ‘zakelijke’ doeleinden van beide partijen, een fantastische beoordeling zou zijn. Zoals hij benadrukt: “Ik heb veel van dit soort initiatieven in mijn leven gezien. Vaak draait het allemaal om praten en ideeën delen, en er is niet echt een goede manier om met elkaar samen te werken, zodat jullie uiteindelijk allebei je geld er mee kunnen verdienen. Dus ik zou graag een goed samenwerkingsproject bedenken, een project waar we ook vanuit bedrijfsperspectief echt van kunnen profiteren.” Piet is het eens met zijn partner en benadrukt ook dat initiatieven als deze “ertoe zouden leiden dat deze regio de meeste 5G-gebruikers en bedrijven in Nederland of Europa heeft.” 

Voor Piet is het beste scenario van de coalitie dat de 5G Hub niet langer nodig is. Met een missie om partijen samen te voegen om de mogelijkheden van 5G-technologie te benadrukken en te demonstreren, wanneer 5G volledig wordt geaccepteerd en er businesscases omheen evolueren, is de rol van de 5G Hub voltooid. Piet verduidelijkt: “er zijn veel initiatieven die één doel hebben: zichzelf in leven houden. Ik denk dat dat de verkeerde manier is. Als het doel goed is, moet er een einde komen.” Voor Marcel is dit het pad dat gevolgd moet worden, en hij voegt eraan toe: “we zouden een ecosysteem moeten creëren waarin mensen een onderdeel kunnen vinden van een nieuwe technologie die geïntroduceerd moet worden.”