5G Hub maakt 5G Stand-alone techniek beschikbaar voor technisch testen en bouwen van prototypes

Home Detail pagina

5G Hub maakt 5G Stand-alone techniek beschikbaar voor technisch testen en bouwen van prototypes

  • 5G Stand alone netwerken zijn de volgende stap in de 5G evolutie
  • Naast nog grotere capaciteit en hogere snelheden brengt 5G Stand alone Ultra Reliable Low Latency
  • Nieuwe toepassingen worden hierdoor mogelijk op het gebied van Mobile Private Networks, Multiplayer augmented en virtual reality gaming en andere toepassingen waarbij extreem lage latency nodig is.
  • De mogelijkheid om data op locatie te houden zorgt naast lage latency voor een verhoogde data veiligheid

De huidige 5G netwerken in Nederland zijn gelanceerd op basis van een “non-stand alone” netwerk (NSA). Dit houdt in dat de 5G radio sites verbonden zijn met een 4G Evolved Packet Core netwerk. Dit is in de 5G evolutie de gebruikelijke manier om 5G te introduceren omdat daarmee een operator, gebruikmakend van het bestaande 4G /LTE core netwerk razendsnel 5G devices van dekking kan voorzien. Zo heeft  VodafoneZiggo bijvoorbeeld haar landelijk dekkende netwerk gelanceerd waarin het NSA netwerk beloften maakt tot 1 GB/s. Hiermee wordt de mobiele breedband ervaring verbeterd, want de snelheden en capaciteit gaan omhoog en daardoor worden de eerste cases, zoals video streaming, Augmented en Virtual Reality, gefaciliteert. Dit komt mede omdat in deze architectuur de latency al onder de 20 milliseconde gerealiseerd kan worden.

Ultra Reliable Low Latency Communicatie

In een volgende stap is het de bedoeling dat het 5G netwerk ook “stand-alone”, dus zonder integratie met het 4G netwerk, zal functioneren. Door de introductie van een 5G Stand-alone Core worden dan nog meer functionaliteiten gelanceerd zoals geavanceerde network-slicing, waardoor vergaande garanties op service kwaliteit afgegeven kunnen worden aan applicaties van eindklanten. Ook zal deze architectuur ultra low latency communicatie (~1 milliseconde) op termijn mogelijk maken zodat, onder andere, het in real-time op afstand beheersen van apparatuur en machines mogelijk word gemaakt. Ook zal de capaciteit en  snelheid nog verder omhoog gaan. Applicaties met noodzaak aan netwerk garanties, zoals robots met vision software op afstand in real time besturen, AI, Marchine Learning, digital twins, AR/VR, kunnen door de mogelijkheden zoals network slicing, gedistribueerde cloud en EDGE computing technologieen worden ondersteund in deze opstelling.  Hiermee wordt de “Ultra Reliable Low Latency Communicatie” toekomst werkelijkheid.

Nu al beschikbaar voor ecosysteem in de 5G Hub

VodafoneZiggo en Ericsson maken de 5G Stand Alone Core per direct beschikbaar voor klanten en academische omgevingen om de eerste prototypes voor gebruik in commerciele omgevingen te kunnen bouwen. De opstelling bestaat uit een 5G Stand-alone Core in combinatie met een Radio Dot op basis van de 3.5Gigahertz frequentie.