Een terugblik op mijn tijd bij de 5G Hub

Home Detail pagina

Een terugblik op mijn tijd bij de 5G Hub

Hallo daar! Ik ben Lennart en afgelopen april ben ik aangesloten bij de 5G Hub als onderdeel van het team. Ik heb een achtergrond in technologie- en innovatiemanagement, en ik vervulde deze rol als onderdeel van mijn tweejarig traineeship bij Ericsson en ORMIT. In de afgelopen maanden heb ik veel gave dingen kunnen doen en zien in de 5G Hub, en ik zou graag wat met je delen over mijn ervaring als ‘new kid on the block’.

 

Mijn indrukken

Nog niet zo lang geleden zat ik nog in de collegezaal en nu liep ik binnen in een heel ander soort zaal. Eentje waar slimme mensen, verschillende technologieën en gave use cases samenkomen in een inspirerende omgeving op de High Tech Campus: de 5G Hub. Eén van mijn eerste indrukken van de 5G Hub was dat het een dynamische en ondernemende ruimte is waar geen dag hetzelfde is. Een plek waar verschillende disciplines, zoals innovatie, ondernemerschap, technologie en marketing samenkomen. Dit sluit naadloos aan op mijn master in innovatiemanagement, dus je kunt je vast voorstellen dat ik het geweldig vond om daar deel van uit te maken. En ik moet zeggen: de tijd is voorbijgevlogen!

De afgelopen maanden heb ik de kans gekregen om samen te werken met verschillende bedrijven en organisaties om de mogelijkheden van 5G te verkennen. Ik heb aan 5G use cases en demo’s gewerkt, inspiratie-evenementen georganiseerd en heb stagiaires geworven en met hen samengewerkt. Al met al heb ik uiteenlopende werkzaamheden mogen uitvoeren waardoor ik al vroeg in mijn professionele carrière volop aan mijn persoonlijke ontwikkeling heb kunnen werken.

Wat me aanspreekt aan de 5G Hub

Vanaf het begin voelde het alsof de collega’s in het 5G Hub team – noem ze maar partners in crime – me in staat stelden om initiatief te nemen en zelfstandig dingen op te starten. Dit sprak me aan, omdat het me vertrouwen gaf om verschillende dingen te verkennen en mezelf vroeg in mijn carrière uit te dagen om erachter te komen wat me echt energie geeft. Ik denk dat dit ten grondslag ligt aan de cultuur van de 5G Hub: autonomie, veel ruimte om te verkennen en ‘learning by doing’. Maar meer over cultuur later in dit artikel. Een ander gaaf iets in mijn dagelijkse werk was om te zien hoe mensen de 5G Hub binnenkomen, denkend dat 5G gewoon een snellere versie van 4G is, en de ruimte verlaten wetende dat het zoveel meer is. Het is intrigerend om te zien hoe de gedachte “misschien biedt 5G mogelijkheden voor mijn bedrijf” bij hen tot stand komt. Dat, zou ik zeggen, is een grote meerwaarde die dit consortium biedt. We staan ​​aan de vooravond van de brede adoptie van een reeks baanbrekende technologieën, zoals Machine Learning en Virtual Reality. 5G dient als katalysator voor deze transitie en het is gaaf om aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Uitdagingen? Uiteraard!

Veel dingen in de 5G Hub gaan goed, maar er zijn natuurlijk nog genoeg uitdagingen. Het team wil concrete resultaten leveren, maar het is een uitdaging om het momentum te creëren zodat bedrijven de sprong wagen en volledig inzetten op 5G. Daarnaast zijn er genoeg lessons learned – zo moest bijvoorbeeld worden uitgezocht hoe prioriteit te geven aan de meest veelbelovende 5G use cases en partners om mee samen te werken. Bovendien stellen de overheidsmaatregelen om weer thuis te werken de veerkracht op de proef. Hierdoor was het team genoodzaakt om de focus van de activiteiten te verleggen. Toch denk ik dat er behendig met deze uitdagingen is omgegaan – niet in de laatste plaats dankzij een onderscheidende cultuur.

Een onderscheidende cultuur

De 5G Hub is een consortium dat is opgericht door vier organisaties: VodafoneZiggo, Ericsson, High Tech Campus en Brainport Development. Het opstarten van een samenwerking tussen vier partijen in zo’n consortium vergt een nieuwe manier van werken, communiceren en zelfs een eigen cultuur.

Ondanks de uitdagingen die hierbij kwamen kijken, denk ik dat de manier van samenwerken zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld. Vanaf het begin heb ik ervaren dat de cultuur heel open en toegankelijk is en een ‘can-do attitude’ centraal staat. Dat is ook de boodschap die wordt uitgedragen aan de partners in het ecosysteem.

Ik vind het gaaf dat de reputatie wordt opgebouwd van een toegankelijk co-creatieplatform waarmee organisaties kunnen ontdekken wat 5G te bieden heeft. Het bieden van flexibiliteit is hierbij essentieel. Zo wordt er onder andere gewerkt aan use case ontwikkeling, worden technische tests uitgevoerd met behulp van het indoor 5G-netwerk, en worden inspiratiesessies georganiseerd met verschillende partijen om onderlinge synergieën te creëren – noem het maar op.

Next steps

Mijn traineeship bestaat uit een rotatieprogramma, en dus ben ik in januari gestart met mijn volgende opdracht bij een andere Ericsson-afdeling. Ik kijk terug op een enorm waardevolle en leerzame periode. Ik heb van dichtbij mogen ervaren hoe de mensen in het team hard werken om de gestelde ambities waar te maken. Het begint allemaal met contact met hen opnemen, en dat is iets waarvoor ik je graag wil uitnodigen. Zodra de overheidsrichtlijnen het weer toelaten ben ik zeker van plan om de 5G Hub te blijven bezoeken, en ik hoop je daar te zien!