De toekomst van talent #2 – Mark Baaij

Home Detail pagina

De toekomst van talent #2 – Mark Baaij

De Future of Talent-serie presenteert Mark Baaij, een student Computer Engineering met een voorliefde voor het combineren van software en hardware om tot nieuwe resultaten te komen en oog voor de allernieuwste technologie. Mark, een van onze briljante stagiaires, ontwikkelt een project met Augmented Reality binnen de 5G Hub. Hij vertelt over zijn eerste contact met hardware, zijn enthousiasme voor timmerwerk en zijn onderzoek met 5G-technologie. 

 

Geboren en getogen in Breda, waar hij ook is begonnen met studeren, zegt Mark dat hij uit een relatief klein gezin komt, bestaande uit zijn ouders en een zus, met wie hij de smaak voor computers deelt: “Mijn zus is ook best technisch. Een game artist. Soms helpen we elkaar met enkele projecten, dus dat is erg leuk.”

Mark heeft verschillende interessante hobby’s. De eerste draait natuurlijk om computers, aangezien hij van hardware en programmeren houdt. Hij speelt ook gitaar, wat leidt tot zijn andere grote interesse: “Ik koop en herstel gitaren, en verkoop ze dan weer door.” Daarnaast heeft Mark veel plezier met schilderen en werken met hout, zoals in modelbouw: “Ik speel natuurlijk graag games, want dat is een vereiste als je een IT-man bent. Maar ik probeer wel weg te komen van de af en toe monitoren omdat het soms erg vermoeiend kan zijn en dan wil ik gewoon iets anders doen.”

Als een liefhebber van timmerwerk zegt Mark dat hij graag met verschillende materialen werkt, tutorials volgt en namaakt die hij online vindt. “Als ik bijvoorbeeld een idee op YouTube zie, probeer ik het opnieuw te maken. Ik heb wat mooi hout gekocht en nu probeer ik er iets moois van te maken. Gewoon houtbewerking oefenen. Ik zou graag een gitaar helemaal opnieuw willen bouwen als ik er een beetje beter in word.”

Het begon allemaal in de woonkamer 

Marks interesse in computers is voortgekomen uit het kijken naar televisie als kind. Zoals hij uitlegt: “Toen ik een kind was, keek ik veel tv. Die gewoonte ontwikkelde zich tot achter de computer zitten en spelletjes spelen. Maar daarvoor heb je een gaming-pc nodig. Dus toen ik ongeveer 10 of 11 was, heb ik mijn eerste gaming pc samen met mijn vader gebouwd.” Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met hardware componenten. 

Op een gegeven moment realiseerde hij zich dat een aantal van de games die hij speelde wel enige verbetering konden gebruiken. Het was voor Mark de aanleiding om wat hij al leuk vond – hardware – te combineren met iets nieuws: software. Zijn eerste stap was het bijwonen van een game-programmeeracademie. Dat bleek echter geen ideale stap te zijn: “Ik begon net met programmeren, dus ik kon het niet echt bijhouden”, legt hij uit. Toen besloot Mark over te stappen naar Computer Engineering, waar hij de perfecte samenkomst tussen de twee werelden vond: “Wat ik daar het leukste vond, was dat het niet alleen software of alleen hardware is, maar ook de combinatie van de twee. Dat is waarschijnlijk wat mij het meest interesseert: hoe ik zowel software als hardware kan combineren om nieuwe dingen te maken.” Mark studeert aan Avans Hogeschool, en met nog maar één jaar voor de boeg, staat zijn afstuderen voor de deur. 

Onderzoek op de 5G Hub 

Mark begon zijn stage bij de 5G Hub in september 2020. Hij deelt zijn opdracht met zijn collega Levi Vlasblom. De twee werken samen aan een project met Sentors, een bedrijf gespecialiseerd in beeldherkenning en ICT-integratie. Zoals Mark uitlegt: “de applicatie ontvangt een bepaalde afbeelding, voert een aantal algoritmen uit, en dan kunnen we de nodige informatie uit die invoerafbeelding halen. Met deze technologie is het mogelijk om de nummers op de zijkanten van containers te scannen, zodat je gemakkelijk informatie verkrijgt over de inhoud van die lading.” Het doel is om deze technologie te vertalen naar een Augmented Reality-applicatie. Daarbij onderzoeken Mark en Levi ook de mogelijkheid om de applicatie beschikbaar te maken op mobiele telefoons en AR-brillen. “Op deze manier kun je de informatie over de inhoud van de container gemakkelijk op een display zien”, zegt hij.

Mark (naar rechts) bij de 5G Hub met zijn collega’s (in volgorde) Srushti Bobade, Luuk De Waard en Levi Vlasblom.

Zoals Mark beschrijft, hopen ze met 5G veel van de verwerkingen die nodig zijn om de applicatie te laten werken naar de computer te verplaatsen, in plaats van deze uit te voeren op het apparaat waarop de informatie wordt weergegeven. Hij geeft aan dat een klein apparaatje niet de rekencapaciteit heeft van een grote pc met zwaardere componenten. “Idealiter hebben we in de toekomst slechts een hele kleine computer nodig die alleen wat video kan decoderen en weergeven; alle berekeningen en afbeeldingen zullen dan op een aparte computer plaatsvinden”, voorspelt hij. Om dat te laten gebeuren, is snelle communicatie tussen de twee delen cruciaal. De demo is beschikbaar op de 5G Hub en werkt met een webcam. Hun project is om de applicatie te laten draaien met een AR-bril, waardoor de informatie zeer snel wordt weergegeven. De lage vertraging van 5G is hierbij ongetwijfeld een essentieel onderdeel. 

Mark’s belangrijkste begeleider voor het project is Edwin Dijkstra, die de studenten begeleidt met technische hulpmiddelen en toezicht houdt op de meeste communicatie tussen de studenten en het bedrijf dat verantwoordelijk is voor hun stage – Ericsson. “Mark is erg creatief met het vinden van oplossingen die niet bestaan als onderdeel van het nieuwe 5G-ecosysteem. Door nieuwe softwaremodules en protocollen vanaf nul te bouwen, zorgt hij ervoor dat 5G edge nu kan communiceren met de wereld van Augmented Reality”, merkt Edwin op. Mark wordt ook bijgestaan door Lennart Koorevaar, die de rol van secundair adviseur vervult. “Door hands-on te werken aan innovatieve technologieën zoals Augmented Reality en Machine Learning, is Mark direct betrokken bij het naar een hoger niveau tillen van de 5G Hub-mogelijkheden”, merkt Lennart op. 

Een uniek project onder medestudenten 

Mark stelt trots dat zijn project opvalt tussen zijn medestudenten. Hij legt uit dat de meeste van hen standaardapplicaties maken, niet zo complex. Daarnaast heeft Mark het voorrecht om te werken met geavanceerde technologie, zoals 5G en AR-brillen. Zoals hij definieert: “Ik hou er echt van om met nieuwe technologie te werken, te zien waartoe het in staat is en om te zien waar we heen gaan als samenleving. Het is duidelijk dat technologie erg snel gaat. Dus ik werk graag aan nieuwe technologie in plaats van bestaande technologiën waar andere mensen al tientallen jaren aan hebben gewerkt.” 

De student geeft aan dat zijn werk bij Ericsson erg netwerkgerelateerd is, maar hij ook geïnteresseerd is in cybersecurity, iets wat hij in de toekomst wil onderzoeken. Daarvoor is mobiele communicatie waarschijnlijk een van de belangrijkste troeven die hij kan verkrijgen. “Dat is ook iets dat mij interesseert bij 5G: leren hoe communicatie werkt”, verklaart hij.

5G Hub-ervaring en plannen

Mark legt uit dat hij er niet van houdt om de hele dag in kleine ruimtes te blijven, bijvoorbeeld op kantoor of thuis. Hij waardeert een nieuwe en dynamische omgeving, iets dat hij vond in de  5G Hub en zijn open, interactieve ruimte. Mark benadrukt het aantal mensen dat de Hub bezoekt (behalve deze Covid-tijden) om mee te werken en om de beschikbare demo’s te ontdekken. “Dat is iets dat me echt persoonlijk aanspreekt. Het is een heel open ruimte. Ik zie ook de waarde van de traditionele kantooromgeving, maar hier wordt ik veel meer gestimuleerd“, merkt hij op.

Samen met twee andere collega’s is Mark bezig met het opzetten van een klein bedrijfje. Toch staat werken voor een groot bedrijf ook op zijn radar. De wens is om beter te begrijpen hoe dat werkt. “Hier tijdens mijn stage bij Ericsson kom ik al veel te weten over wat het betekent om in een groot bedrijf te werken. Maar er valt nog veel meer te leren” legt hij uit.

Voor hem gaat het om consistentie: “wat me opviel is dat als je voor jezelf werkt, is dat je erg afhankelijk bent van wat andere mensen nodig hebben en wanneer ze het nodig hebben. Ik denk dat je in een groot bedrijf meer constante workflow is. Je hebt altijd iets te doen, want als je geen eigen taak hebt, kun je altijd een andere persoon of een ander onderdeel van het bedrijf helpen. ” Mark wil daarom na zijn afstuderen beide mogelijkheden combineren: een eigen bedrijf beginnen en een baan bij een groot bedrijf. “Ik zou graag voor een groot bedrijf willen werken, maar ook proberen om iets voor mezelf op te zetten. En als dat goed gaat, kan ik daar meer tijd in investeren. Dat is het plan.”