Het team van 5G Hub presenteert – Rene Visser 

Home Detail pagina

Het team van 5G Hub presenteert – Rene Visser 

Rene Visser van VodafoneZiggo beschrijft zichzelf als zeer authentiek, ruimdenkend en ‘conceptueel denker’ en is vanaf het allereerste ontwerp betrokken bij het 5G Hub project. Als een groot voorstander van de kracht van co-creatie, is zijn motto “het draait allemaal om het ecosysteem.” In dit interview, terwijl hij ons meeneemt op een reis vanaf het begin van de 5G Hub, vertelt Rene Visser over zijn achtergrond, zijn enthousiasme om contact te maken met mensen, zijn dromen en plannen voor de 5G Hub en nog veel meer. 

 

Wie is Rene Visser? 

Als ik tegen jou praat, ben ik Rene. In zekere zin ben ik hetzelfde als ik met mijn vrienden praat. Ik ben een open man. Als mensen me wat beter leren kennen, praat ik altijd over wat ik doe, mijn plannen en mijn hobby’s. Maar ik ben natuurlijk ook geïnteresseerd in wat andere mensen denken, leuk vinden en willen bereiken. Dat is een van de beste manieren om een band met iemand op te bouwen. Ik ben meestal positief en geniet er echt van als ik de kans krijg om met mensen te praten. Vervolgens doe ik mijn best om de mensen om me heen waar mogelijk een positievere houding te laten aannemen. 

Ik zie mezelf als een zeer ruimdenkend persoon en een conceptuele denker. En ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen en het bedenken van nieuwe ideeën. Dus ik heb verschillende hobby’s. Ik ben bijvoorbeeld geïnteresseerd in whisky. Ik heb ook een racefiets, waar ik graag een ritje mee maak. Mijn andere hobby is vliegen met drones – ik maak er fantastische video’s mee. Ik beheer zelfs een website genaamd uniekplekje.com en een Instagram-account waar ik mijn producties op post. Ik ben een erg sociale jongen, dus ik ben graag met vrienden. Oh, en ik geniet ook van dj’en – daarvoor heb ik alle apparatuur en maak ik mijn eigen mixopnamen op Soundcloud. Ik doe dat natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd. Het hangt ervan af in welke stemming ik ben. Ik denk dat het belangrijk is om naast je werk andere activiteiten te doen om over andere dingen na te denken en je ideeën te stimuleren. 

 

Wat kunt u ons vertellen over uw achtergrond? 

Ik kom uit het noorden van Nederland en spreek vloeiend Fries. Ik herken meteen wanneer iemand Fries spreekt, dus dan schakel ik er ook naar – ze zijn altijd verrast, dus dat is heel gaaf. 

Ik heb economie en marketing gestudeerd in Groningen. Ik speelde toen ook waterpolo bij een studententeam. Dat heb ik een aantal jaren gedaan, ook na mijn afstuderen. Na Groningen ben ik naar Amsterdam verhuisd, waar ik heb gewerkt voor een Amerikaans bedrijf genaamd Verizon. Daar had ik een commerciële rol. Na mijn ervaring bij Verizon ben ik gaan werken bij UPC, dat uiteindelijk veranderde in VodafoneZiggo. In die periode evolueerde mijn rol waarbij in mij ging focussen op externe zaken. 

 

Vandaag ben je manager externe relaties bij VodafoneZiggo. Wat betekent dat? 

Manager externe relaties is een strategische rol binnen een complexe markt en veel publieke en private stakeholders met verschillende belangen. Mijn doel is om deze organisaties samen te brengen om een maatschappelijke impact te hebben met innovatieve technologieën en toepassingen. Ons team is samengesteld uit Regulatory Public Policy en Public Affairs. Mijn focus ligt op de private sector, gemeenten en andere lokale overheden. Ik maak de brug tussen wat er in de markt gebeurt en VodafoneZiggo. 

Een van mijn hobby’s is communiceren met mensen, en dat is ook wat ik doe voor de kost. Dat is het essentiële aspect van ons werk: we praten met mensen, niet met slimme technologie of innovatieve apparaten. Het is dus cruciaal om goed na te denken en de scenario’s te analyseren: wat mensen en organisaties echt willen doen. En dat is fantastisch werk, want ik kan de hele dag met mensen praten en ideeën valideren. 

VodafoneZiggo had in april 2020 als eerste op de markt 5G in Nederland. Er waren (en zijn er nog steeds) veel vragen over 5G. Ik ben dus vaak de eerste persoon die de gemeente benadert over verschillende onderwerpen. Een ander onderdeel van mijn werk is dat ik VodafoneZiggo in de markt positioneer. Daarom zijn we samen met onze partners in crime High Tech Campus, Ericsson en Brainport Development de 5G Hub in Eindhoven gestart. 

 

Hoe raakte je betrokken bij het 5G Hub-project? 

Mijn betrokkenheid heeft te maken met de positionering van VodafoneZiggo in de markt. Onze gesprekken met de gemeente Eindhoven over 5G technologie waren zo’n drie of vier jaar geleden begonnen. Ze gingen vaak over onderzoek of hoe 5G gunstig zou kunnen zijn voor de regio. Ericsson was ook hun gesprekken begonnen met de lokale overheid. Ze vroegen ons om samen na te denken over de positie ten opzichte van de gemeente Eindhoven, specifiek over 5G. Dat is waar ik binnenkwam. 

Mijn eerste vraag voor hen was: “wat wil je bereiken met 5G? Welke voordelen wil je eruit halen?” Na enkele gesprekken hebben we de focus verlegd naar de hoofdprioriteiten van stad en regio. We zochten naar deze specifieke thema’s waarmee we vandaag werken: gezondheid, business, entertainment, duurzaamheid en last but not least, talent. In januari 2020 hebben we het omgevormd tot een samenwerking met de vier founding partners omdat we het niet alleen kunnen. Om vandaag de toekomst te creëren, hebben we het ecosysteem nodig; we moeten het samen doen. Dat is heel belangrijk. En de 5G Hub is het kloppende hart van de community. Want dat is waar de ‘Hub’ voor staat: gemeenschap of ecosysteem, en niet alleen een specifieke plek om te testen met technologieën. Dat is slechts een hulpmiddel. 

 

Wat is uw rol en wat zijn uw belangrijkste activiteiten bij de 5G Hub? 

Nou, ik ben er vanaf het allereerste begin bij betrokken geweest, dus ik weet precies welke kant we op gaan met het project. Ik heb er een meer strategische rol in. Daarom maak ik samen met de andere vertegenwoordigers van de founding fathers deel uit van het programmabestuur. 

We hebben een specifiek strategisch plan voor de komende drie jaar. We zijn begonnen in 2020 en sinds de opening van de 5G Hub wilden we marktbewustzijn creëren, wat cruciaal was. Dit jaar zitten we in de groeifase. We moeten dus op zoek naar de grote en meest aansprekende voorbeelden in het gebruik van 5G in Nederland met betrekking tot de thema’s gezondheid, ondernemen, duurzaamheid en entertainment. En dan, in het derde jaar, in 2022, willen we ons samen met het ecosysteem positioneren als referentie in de markt. De 5G Hub is een filosofie, een idee. En het gaat niet om de technologie, die, nogmaals, slechts een hulpmiddel is: het gaat allemaal om het ecosysteem. 

 

Hoe zie je de uitdagingen onderweg?  

Zoals ik het zie, is het geen uitdaging, maar iets dat gebeurt als je mensen bij elkaar brengt. En soms is het voor een bedrijf als VodafoneZiggo moeilijk te begrijpen. Dus ik geloof niet direct in uitdagingen: ik zie dingen van nature gebeuren. Iedereen brengt wat input, en dan blijkt het een meer organisch pad te volgen. Deze ideeën zijn de beste. Daarom geloof ik niet in uitdagingen – dat is niet het juiste woord. Er gebeurt altijd iets, of op een manier die je leuk vindt of op een manier die je niet doet. En zo niet, dan is het geen goed idee. 

Als je mij vraagt of ik denk dat de coronacrisis bijvoorbeeld een impact heeft gehad op ons project, dan zal ik zeggen dat het afhangt van wat je ervan maakt. Vanuit mijn perspectief moet je positief denken. De coronacrisis eiste van ons om onze strategie met de 5G Hub te hervormen. Dat hebben we gedaan en we blijven werken, zo hard en slim als altijd. Dat doen we altijd. Dat is de basis voor een veelbelovende toekomst. 

 

Wat kun je ons vertellen over je belangrijkste prestaties in de 5G Hub? Waar ben je trots op in dit initiatief? Hoe kijk jij aan tegen je werk en bijdragen binnen de Hub?  

Ja, ik ben er inderdaad trots op. Onze organisatie draagt ook de 5G Hub-filosofie, wat erg belangrijk is omdat VodafoneZiggo anders is dan veel andere bedrijven. Over het algemeen neigen bedrijven meer naar productpush of technologiepush. We moeten meer nadenken over wat er in de markt gebeurt – welke opdrachten of prioriteiten een organisatie heeft, en hoe we ze kunnen helpen groeien en vorm kunnen geven aan de toekomst. Deze taak zal niet worden voltooid door alleen maar te zeggen: “we hebben een briljant project.” Dat is niet het punt. We moeten zeggen: “we moeten het samen oplossen.” We moeten naar de organisaties luisteren; we moeten naar onze klanten luisteren om hun problemen efficiënter op te lossen. 

We bevinden ons in een veranderende markt en 5G technologie is opmerkelijk complex. We moeten dus anders werken. Dat is een enorme prestatie en een echte transformatie binnen onze organisatie. Samen met de 5G Hub streven we er bij VodafoneZiggo naar om dichter bij het doel te komen om een omgeving van co-creatie te creëren. 

Ik ben natuurlijk ook erg trots op onze Computable Awards. Ik weet zeker dat er nog meer zullen komen. En ik wil alle mensen van onze organisatie vragen om manieren te bedenken om dit jaar nieuwe prijzen te winnen. Maar uiteindelijk draait het allemaal om het realiseren van ons doel om ons in 2022 als referentie in de markt te positioneren. 

 

Waarom is de 5G Hub een inspirerend initiatief? 

Het is inspirerend omdat elke organisatie die erbij betrokken is een ander verhaal heeft, wat erg interessant is. We werken samen met Brainport, Ericsson en de High Tech Campus en ze hebben allemaal heel bijzondere en inspirerende verhalen. Ook is het verhaal van de mensen die deze bedrijven hebben gebouwd erg relevant. Al die verhalen komen samen in de 5G Hub. En dat verhaal is gebouwd op een ecosysteem van andere organisaties, die hun pad tot een succes maken. Dat succes is nog steeds gaande, en wij maken daar deel van uit. Dat is ook een van de redenen waarom de 5G Hub zich op de High Tech Campus bevindt. Ik heb het niet over de nieuwste en meest opmerkelijke technologieën in de 5G Hub: zoals ik al zei, het zijn slechts tools. Maar de mensen binnen de 5G Hub en alle andere organisaties die met ons samenwerken, maken het tot een buitengewoon inspirerend project. 

 

Wat zie je voor de 5G Hub in 2021? 

Het is het jaar van het creëren van meer aansprekende voorbeelden voor Nederland. Daarom ontwikkelen we een 5G Hub Innovation Challenge, waarbij de gemeenschap wordt betrokken. Het gaat over de thema’s gezondheid, industrie, duurzaamheid en entertainment. 

We gaan voortdurend nieuwe partnerschappen aan, hetzij op het gebied van ecosystemen, hetzij in projecten. Een van die inspirerende bedrijven is Dimenco, dat zich bezighoudt met Simulated Reality en 3D-objecten. Het is fantastisch. Je kunt objecten op elke gewenste manier zonder bril draaien en verplaatsen. Je kunt je voorstellen dat dit veel kansen biedt voor de samenleving. In deze context werken we samen met een academisch ziekenhuis aan een geweldige use case. Er zijn nog veel meer van dit soort bedrijven waarmee we willen samenwerken om de toekomst vorm te geven. En de toekomst is nu, met al deze bedrijven binnen deze inspirerende regio boeken we al enorme vooruitgang. 

 

Is dit je grootste droom voor de 5G Hub: om te zien hoe het de toekomst hervormt? 

Ja. Met digitalisering en nieuwe, innovatieve toepassingen, samen met al die inspirerende bedrijven. We moeten samenwerken om veel meer waardevolle projecten voor de samenleving te creëren, zoals de Connected Ambulance, om levens te redden. Dat is mijn grootste droom.