Thuis meedansen in de videoclip van je favoriete band

Home Detail pagina

Thuis meedansen in de videoclip van je favoriete band

Corine Spaans

Met het mobiele 5G netwerk is technisch veel mogelijk. De 5G hub op de High Tech Campus in Eindhoven werkt aan de toekomst van health, industry en entertainment.

Zonder enige vorm van auditie verschijnen in de videoclip van je favoriete band. Met Extended Reality, verzamelnaam voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR), is het mogelijk. De Belgische meidengroep K3 lanceerde bij de nieuwste videoclip ‘Piramide van Liefde’ een augmented reality-app. Waarmee je in je huiskamer een fragment kan opnemen waarin je danst met een van de drie Belgische dames.

Ecosystem

Het idee voor de virtuele clip ontstond in de 5G Hub op de High Tech Campus in Eindhoven. Begin dit jaar startte de 5G Hub op de High Tech Campus in Eindhoven. De vier founding fathers VodafoneZiggo, Ericsson, HTCE en Brainport Development werken daar aan een community waar projecten en initiatieven ontstaan die “echt maatschappelijke impact hebben”. “Dat doen wij samen met partners uit het ecosysteem.” Zoals het high-techbedrijf TMC, of multimedia bedrijven als Dutch Rose Media en 4DR studios. Die laatste twee ontstonden aan de basis van de virtuele clip.

Technisch maakt het mobiele 5G-netwerk veel mogelijk, zegt René Visser van VodafoneZiggo. “Maar het is en blijft een hulpmiddel.” Dus gaat de 5G hub met vraagstukken uit de praktijk aan de slag. In de hub zijn alle toepassingen met een 5G-netwerk aanwezig. “We moeten ze alleen koppelen aan de vragen die bedrijven hebben. Samen met het ecosysteem komen we met oplossingen.” De 5G hub heeft drie centrale thema’s: the future of entertainment, the future of health en the future of industry.

Social XR

Technieken als VR, AR zijn niet nieuw. De VR-bril is er en je kunt gamen in een AR en VR omgeving, zoals Exodus Burned in de Active Esports Arena in Eindhoven. Maar met een communicatieplatform ertussen dan kunnen de fysieke en de virtuele wereld in elkaar overlopen. Dan zou je bijvoorbeeld niet meer videobellen met een collega maar verschijnt er een 3D versie, avatar, bij je aan tafel.

Dan praat je over Social XR. Daarmee verdwijnen de afstanden tussen mensen, legt Visser uit. Het betekent een scala aan mogelijkheden voor een nieuwe beleving van entertainment. Daarom houdt de 5G hub zich bezig met de vraag hoe de toekomst van onder meer onze entertainment eruit ziet. Dat doet zij samen met The Park Playgrond. Een Belgische start-up die werkt de een innovatieve beleving van entertainment, zegt Philippe De Schutter, managing director van The Park Playground. De start-up is een initiatief van Telenet, een zusterorganisatie van Liberty Global dat voor 50 procent eigenaar is van VodafoneZiggo.

Virtual Reality

The Park heeft zeven locaties, vijf in België en twee in Nederland, waar iedereen van 12 tot 88 – “dat is de hoogste leeftijd die we hebben mogen ontvangen” – welkom is om te komen spelen, zegt De Schutter. Er zijn ondertussen meer dan 120.000 bezoekers geweest. Bezoekers stappen een virtuele realiteit binnen, legt De Schutter uit. “Gewapend met een lichte rugzak, een VR-bril en een futuristisch wapen moeten jij en je teamgenoten een uitdagende missie tot een goed einde brengen.”

De Schutter wil entertainment voor iedereen. Er is al veel veranderd, bijvoorbeeld door de komst van Pokemon Go, gaat hij verder. Daarbij gaan mensen met hun smartphone in parken opzoek naar virtuele dinosaurussen. Of het computerspel Fortnite, waarbij spelers zelf werelden en strijdarena’s kunnen creëren. In 2019 gaf DJ Marshmello in dat spel een virtueel concert. Er kwamen miljoenen bezoekers. En recenter de De Ronde van Vlaanderen die virtueel door de profs thuis werd gereden.

“Wat wij willen, is generaties samenbrengen. Niet isoleren zoals een spel als Fortnite dat eigenlijk doet”, benadrukt De Schutter. Zo maakte The Park een AR en VR-versie van het televisiespel De Mol.

 

 

Rugzak

Mensen moeten nu nog naar The Park komen voor een spelervaring, zoals De Schutter die voor ogen heeft. Dat komt onder meer door de computer die nodig is om de beleving te creëren. Spelers hebben een rugzak op waar een computer inzit die de beelden van de headset en VR-bril ontvangt. Die beelden gaan naar een centrale computer om ze samen te voegen, legt De Schutter uit. “Daarna gaan de beelden weer naar de computers in de rugzakken van de spelers. Zo kunnen de spelers elkaar ook echt zien en op elkaar reageren. Elkaars schouders vastpakken en elkaar waarschuwen dat er bijvoorbeeld een wolf achter je staat.”

Zo’n rugzak kost al gauw 4500 euro en de VR-bril 1300, gaat De Schutter verder. “Per speler zit je al snel boven de 5000 euro voor de ervaring. Dat gaat natuurlijk niemand voor thuis aanschaffen.”

De Schutter wil uiteindelijk dat mensen thuis zo’n spelervaring kunnen beleven. Dat ze daarvoor niet naar een locatie hoeven te komen. Dat kan met een 5G-netwerk, zegt De Schutter. Daardoor is het mogelijk om snel data over te brengen die anders wordt opgeslagen in een computer. “De videoclip van K3 is een stap richting die spelbeleving.”

Juiste personen

“Voor ons is de grootste challenge dat we focus houden. Met VR kan je alles doen, alles is mogelijk. De kracht van een partij als de 5G hub, is dat die zijn tentakels selectief spreidt en zorgt voor connecties om verder te komen. Als ik bijvoorbeeld tegen René zeg dat wij bezig zijn met virtuele games voor thuis. Dan brengt hij ons met de juiste personen in contact.”

De Schutter nam zelf contact op met Studio 100 voor een game met K3. De meidengroep is een creatie uit de koker van studio 100. Andere figuren zijn andere anderen Samson & Gert, Bumba en Mega Mindy. “We proberen een zo breed mogelijk scala van producten rond onze figuren uit te brengen”, zegt Piero Cavaliere die eindverantwoordelijk is voor de kinderkanalen- en platforms. Naast films en optredens zijn er onder meer TV-series, pretparkattracties, boeken, shows en merchandising.

Games maken een steeds belangrijker onderdeel uit van de entertainment beleving van kinderen, stelt Cavaliere. “Het is logisch dat we ook met onze figuren bekijken welke rol we hierin kunnen spelen.” In gesprek met De Schutter ontstond het idee om een virtuele videoclip te koppelen aan het nummer ‘Piramide van Liefde’. Bij de videoclip van dat nummer is er samen met The Park een AR-app ontwikkeld. Daarmee verschijnen de dames van K3 in de huiskamer en kunnen kinderen meedansen met een van de dames. Die clip kunnen ze dan weer op social media delen.

Herbeleven film

Naast de AR-app komt er in de nabije toekomst een VR-beleving in The Park. Daarmee kunnen K3 fans de nieuwste film ‘Dans van de Farao’ herbeleven, die op 16 december in première zou gaan. Cavaliere: “De film is een tikkeltje avontuurlijker dan de vorige K3-films. Dat verhaal leent zich perfect voor een game. Kinderen en hun familie gaan samen de nodige uitdagingen aan, moeten ze puzzels oplossen en obstakels overwinnen om het spel tot een goed einde te brengen.”

Voor René Visser is de samenwerking van The Park en Studio 100 een mooi voorbeeld van wat de 5G hub voor ogen heeft. “Je komt naar de hub om inspiratie op te doen en te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Maar waar het omgaat, is dat we achterhalen wat de het grotere vraagstuk van een bedrijf of organisatie is. Dat is bij The Park heel helder. Vanuit de 5G hub laten meerdere partijen meedenken en werken. Daar ligt dan ook weer de kracht van het ecosysteem.” Andere betrokken organisaties zijn De Effenaar in Eindhoven en onderzoeksorganisatie TNO.

Deze maand ontving the 5G Hub twee onderscheidingen, tijdens de Computable Awards 2020. Een voor Hardware & Infrastructure. Volgens de nominatiepagina is de 5G hub “een onmisbare schakel bij de introductie van de vijfde generatie mobiel internet in Nederland”. En de Connected Ambulance is bekroond als Digitale Innovatie. De samenwerking van 5G Hub met Philips, de GGD Brabant-Zuidoost en het Catharina Ziekenhuis laat “de mogelijkheden van 5G voor de zorg” zien, aldus de nominatiepagina.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op Innovation Origins: https://innovationorigins.com/dance-along-at-home-in-the-music-video-of-your-favorite-band/