De toekomst van talent # 4 – Luuk De Waard

Home Detail pagina

De toekomst van talent # 4 – Luuk De Waard

Met oog voor businessmodellen en een passie om een verschil te maken in het leven van mensen, heeft Luuk de Waard zojuist de eindresultaten van zijn onderzoek gepresenteerd op de 5G Hub. Spoiler alert: ze waren fantastisch. In dit interview vertelt onze allereerste afgestudeerde over zijn achtergrond en hobby’s, zijn onderzoeksopdracht bij de 5G Hub en geeft hij ons een glimp van zijn geweldige project: de Innovation Challenge. Maak kennis met Luuk De Waard.

De 26-jarige Luuk de Waard, geboren in Nijmegen, waar hij momenteel woont, zegt trots te zijn op het culturele erfgoed van zijn geboortestad, de oudste stad van Nederland. Uit liefde om mensen bij elkaar te brengen en ervoor te zorgen dat ze het naar hun zin hebben helpt Luuk bij de promotie van het Drum & Bass festival Fiber, dat periodiek door zijn vrienden wordt georganiseerd. Zoals hij uitlegt: “Deze vrienden van mij begonnen het festival en een van hen is een dj. Het begon klein en nu vindt het plaats in de grootste zaal van Nijmegen.” Helaas worden, in navolging van het huidige scenario met sociale beperkingen, de meestal tweemaandelijkse elektronische muziekfeesten niet gehouden. 

Luuk begon zijn opleiding in de horeca. Op een gegeven moment besefte hij echter dat zijn ware interesse hier niet lag. “Ik ben begonnen met mijn opleiding als barman. Maar ik heb het niet afgemaakt omdat het toch niet echt mijn passie bleek te zijn. Ik was heel jong en was nog aan het uitzoeken wat ik echt wilde”, zegt hij. Luuk stopte met de horecaopleiding en ging aan de slag bij een verkoopbedrijf: zo ontstond zijn interesse in het bedrijfsleven. Onder invloed van een collega en met wat meer levenservaring om uit te kiezen, hervatte Luuk zijn studietraject in bedrijfsinnovatie. Zoals hij onthult, “toen hij mij erover vertelde, dacht ik: ‘dat is echt leuk!’ Ik vind het leuk om dingen te vernieuwen; ik vind het leuk om mensen bij elkaar te krijgen en mooie dingen te creëren. Heel creatief zijn, gecombineerd met een beetje zakendoen: dat was iets waar ik van genoot. Toen heb ik me aangemeld voor deze opleiding en doe ik nu al vier jaar. “ 

De weg naar innovatie 

Luuk zegt dat zijn academische opleiding een proces volgt in plaats van een scriptie om af te studeren. Het idee is om met een innovatieopgave te komen. Zoals hij uitlegt, “in innovatie is er een term genaamd Fuzzy Front End: de plek aan het begin van innovatie waar het niet erg duidelijk is wat je doet. Voor ons is dat goed, want we kunnen met veel verschillende mensen praten, onderzoeken doen, bestuderen hoe je kunt co-creëren, wat de bijbehorende stappen zijn, etc. Hoe langer je onderzoek duurt, hoe duidelijker wordt wat je moet doen. Je leert door het proces. ” De opdracht van Luuk was om een innovatieve oplossing te ontwikkelen voor de vraag van een bedrijf. Toen kwam Ericsson in beeld: “Ericsson heeft mij in dienst”, zegt hij, “maar ik heb het volledige 5G Hub-ecosysteem voor mijn onderzoek.” 

 Van idee tot bedrijf – een innovatieve opdracht bij de 5G Hub 

Voor Luuk is de 5G Hub een uniek initiatief omdat corporates samenwerken in een co-creatiemodel. Zoals hij ziet, willen bedrijven meer inzicht hebben in hoe ze teams op een dergelijke manier kunnen organiseren, omdat dit geen gebruikelijke strategie is. Bovendien kan het voor hen moeilijk zijn om een manier te vinden om echte waarde te creëren in deze omgeving. Dat is juist iets waar Luuk naar zocht in zijn onderzoek: “Wat ik uit deze innovatieopdracht probeer te halen, is iets dat echte waarde heeft, iets dat met de gemeenschap kan worden samengewerkt op een manier dat mensen kunnen worden geïnspireerd”, legt hij uit. Door gebruik te maken van de complexiteit van het milieu van de 5G Hub, draait het thema van zijn opdracht om inzicht te krijgen in de waarde van co-creatie en wat dat te vertellen heeft over een bedrijf. 

Luuk heeft veel mensen uit verschillende bedrijven en landen geïnterviewd. Een van zijn belangrijkste onderzoeksinzichten was dat ze geen duidelijk begrip hadden van wat co-creatie zou kunnen betekenen. Als afstudeeropdracht moest Luuk manieren bedenken om een hogere betrokkenheid te creëren en meer startups en bedrijven aan te trekken voor het 5G Hub-ecosysteem. Volgens hem is de best mogelijke uitkomst dat ze zouden samenwerken in een use case. Dat was waar de 5G Innovation Challenge in beeld kwam.

Studenten doen onderzoek bij de 5G Hub Eindhoven.

Luuk presenteert zijn onderzoeksresultaten op de 5G Hub.

De 5G Innovation Challenge 

Begonnen met een idee van Stefan Krijnen, één van Luukbegeleiders, en met de inbreng van verschillende leden van het 5G Hub team, is Luuk begonnen met de ontwikkeling van de 5G Innovation Challenge. Het is een gegamificeerd virtueel evenement dat mensen helpt te netwerken en hun businesscases te verbeteren. De prototypes die de finale halen, krijgen uiteindelijk een prijs in de vorm van een ontwikkelingsprogramma of misschien een investering. Zoals hij opmerkt, “we proberen een serieus online spel te ontwikkelen voor de startups die meedoen aan de Innovation Challenge.” Deelnemers kunnen een avatar maken om op hun profiel te gebruiken, waar ze ook hun businesscase en een prototype toe kunnen voegen. Ze kunnen ook deelnemen aan online trainingssessies, chatten in de virtuele lounge, hun businesscases verbeteren en commentaar leveren op andere prototypes. 

Als onderdeel van het begeleidingsteam van Luuk wijst Lennart Koorevaar erop dat “Luuk in zijn opdracht te maken had met verschillende organisaties, elk met hun eigen visie en prioriteiten. Hij bewees zijn kracht door deze visies samen te brengen in één gedeeld standpunt, dit vertalen naar een innovatief idee van een ‘Virtual Accelerator’. ” Momenteel is Senna Kloosterman de leidende persoon van het project. Voor haar “kan Luuk out of the box denken en focussen op de wensen van de eindgebruikers.” Verantwoordelijk voor het organiseren van alle challenge eisen, is Robert Provoost de projectmanager voor de challenge. “Luuks neemt ‘serious gaming’ –theorieën en -principes als basis voor zijn werk. Dit proces heeft mijn ogen geopend en is zeer interessant.” 

Zoals Luuk uitlegt, is er een bepaalde hoeveelheid tijd en een aanzienlijke investering nodig om een game volledig te ontwikkelen. Vanwege de planningsbeperkingen van een afstudeeropdracht besloot het team daarom dat Luuk een concept zou bedenken dat individueel kon worden gedaan. Dit betekent dat het naast de Innovation Challenge kan. “Mijn doel is om een ontwerp te ontwikkelen voor een profiel en een schets hoe de online game eruit moet zien. Vervolgens schrijf ik een implementatiestrategie“, merkt hij op. 

Een uniek gezichtspunt ten dienste van de gemeenschap 

Luuk is erg trots op zijn onderzoek bij de 5G Hub. Voor hem zijn 5G en alle verschillende use cases die bij het project betrokken zijn, echt uniek en vernieuwend. “Ik werk op een plek waar ik echt kan zien wat er in de wereld gebeurt”, viert hij, “en daar ben ik erg trots op.” 

Luuk zegt dat hij het leuk vindt om mensen met elkaar te verbinden, te inspireren en te informeren over de mogelijkheden die 5G te bieden heeft. Zoals hij uitlegt, vertrekken mensen eenmaal bij de 5G Hub met nieuwe inzichten in wat deze nieuwe technologie kan betekenen voor hun bedrijf en hun leven. “Ik vind het leuk om mensen bij elkaar te brengen en ervoor te zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Dat is mijn passie, naast mijn stage. Dus ik zie veel aspecten daarvan overvloeien in mijn onderzoek. Ervoor zorgen dat iedereen beter uit de ervaring komt dan voorheen. Daarom ben ik trots om te zeggen dat ik een brug kan slaan tussen een zeer moeilijk te begrijpen technologie en de mensen, en daarmee de kwaliteit van leven verbeter, “zegt hij. 

Een belangrijk verzoek om de toekomst van talent te zijn: een gedurfde houding 

In 2019 creëerde Luuk voor zijn minor en samen met enkele collega’s een innovatieopdracht voor Ericsson. Het startup-idee werd zeer goed ontvangen door het bedrijf, maar ook door Vodafone. Tijdens de opening van de 5G Hub in januari 2020 presenteerden Luuk en zijn groep medestudenten de opdracht tijdens een VIP demotour die was georganiseerd voor de leiderschapsteams van verschillende bedrijven. Luuk zegt dat hij meteen verkocht was door het aantal mensen dat het evenement bijwoonde en bewonderde hoe Stefan Krijnen het project zou beschrijven. Als zodanig “tikte ik hem na de presentatie gewoon op de schouder en vroeg ik: ‘Hé, heb je een afstudeeronderzoek voor mij?’ Zo ben ik hier gekomen, ‘herinnert hij zich. Van zijn kant was Stefans eerste indruk van de getalenteerde student ook erg positief: “Luuk presenteerde de resultaten van zijn project met veel flair en toen hij vertelde dat hij op zoek was naar een afstudeeropdracht, voelde dat als een goede match. Eén van de belangrijkste pijlers van de 5G Hub is talent de ruimte geven om te groeien en met veel plezier heb ik Luuk deze kans zien grijpen.” 

Voor Luuk was de ervaring om deel uit te maken van het 5G Hub team prettig en open. Hij beschrijft de 5G Hub als “een geweldige plek om te zijn” en voegt eraan toe: “Als ik alle dingen zie die daar gebeuren, inspireert het me ook om mijn best te doen.” 

Luuk geeft aan na zijn afstuderen graag in een startup-omgeving te willen werken en noemt de innovatieopdracht die hij met zijn collega’s heeft ontwikkeld. Hun plan is om hun startup-project te ontwikkelen zodra ze allemaal zijn afgestudeerd. “Misschien heb ik over een paar jaar mijn eigen bedrijf, mogelijk gemaakt door Ericsson en Vodafone. Ik zou graag voor mezelf willen werken. Maar gezien wat ik nu doe, kan ik ook met plezier voor grote bedrijven werken. We zullen zien.”