Wanneer privacy en gegevens de allernieuwste technologie ontmoeten – Calum

Home Detail pagina

Wanneer privacy en gegevens de allernieuwste technologie ontmoeten – Calum

Omdat we zo sterk zijn als de kracht van ons ecosysteem, presenteert 5G Hub zijn partner Calumino, een slim bedrijf voor thermische sensoren met het hoofdkantoor in Australië. Bart de Jong, directeur EMEA bij Calumino, praat met ons over de samenwerking, de bijbehorende de doelstellingen van het bedrijf, en legt uit hoe hun thermische sensoren interessant kunnen zijn voor andere toepassingen en op welke manieren het de kwaliteit van leven van onze bevolking kan verbeteren.

 

Technologie scaler Calumino biedt een innovatieve oplossing voor thermische sensoren. Hun gepatenteerde, goedkope sensortechnologie ziet warmte in plaats van licht, terwijl de geïntegreerde kunstmatige intelligentie mensen, ongedierte en objecten op allerlei gebieden detecteert. Bart de Jong legt uit dat het leger en defensie van oudsher degenen zijn die in dit soort technologie investeren. Voor massamarkten is het gebruik van sensoren van militaire kwaliteit echter economisch niet haalbaar. Voor het leger is dit de “perfecte menselijke detectietechnologie”, aangezien mensen altijd zichtbaar zijn in de thermische band vanwege de verhoogde lichaamstemperatuur. Voor massamarkttoepassingen moet het echter rekening houden met de privacy, maar daarnaast ook goedkoop zijn. Dat is de oplossing die Calumino biedt, door een resolutie te ontwikkelen die laag genoeg is om mensen als “blobs” te zien, die altijd de privacybescherming garandeert, terwijl ze tegen lage kosten worden vervaardigd.

Door twee technologische hiaten te dichten – ten eerste tussen privacy-indringende IP-camera’s en niet-intelligente PIR-bewegingssensoren, en ten tweede tussen goedkope, laag presterende thermische sensoren en de dure, hoog presterende sensoren – voegt de technologie van Calumino een belangrijke laag toe aan zijn product: Kunstmatige intelligentie. “Onze camera zal uiteindelijk goedkoop genoeg zijn om te worden geïnstalleerd in elk gebouw, hotelkamer, school, fabriek, ouderenzorggemeenschap en uiteindelijk slimme huizen. Je zult in staat zijn om alle kamers of alle gebieden continu te monitoren, mensen te tellen en mensenlijke activiteit te detecteren, maar het zal onmogelijk zijn om ze te identificeren. We willen militaire technologie beschikbaar maken voor massamarkten en overal toepassen waar privacy en kosten een punt van zorg zijn, “legt hij uit. Bart benadrukt dat het privacyprobleem, vooral in Europa, van groot belang is. Naarmate de vereisten strenger worden, is het van het grootste belang om een oplossing te hebben die snelle en nauwkeurige detectie mogelijk maakt terwijl de vertrouwelijkheid van de gegevens van mensen wordt gewaarborgd.

Simulatie met het Sensor Hub-product met een bezettingsgrafiek

Veel meer dan extra bandbreedte: toegevoegde oplossingen met 5G

Als het gaat om de daadwerkelijke toepassing van 5G om de technologie van Calumino te laten werken, is de belangrijkste driver niet alleen de hogere bandbreedte die het met zich meebrengt. Voor veel embedded apparaten is mobiliteit vereist, dus het moet op batterijen werken, vooral buiten. Zoals Bart zegt: “Het is belangrijk dat we deze lage resolutie hebben, niet alleen om privacykwesties, maar ook om het data- en stroomverbruik te beperken.”

Door deze eigenschap te combineren met 5G, kan de applicatie op afstand worden gebruikt met een verbeterde dekking en een langere levensduur van de batterij. Bovendien zou dit ervoor kunnen zorgen dat de technologie in combinatie met andere toepassingen kan worden gebruikt, waardoor het eindproduct nog meer waarde krijgt.

Bart de Jong

Helpen bij het vormgeven van de toekomst van gezondheid

Calumino werkt momenteel aan integratieprojecten in de beveiliging (indringersdetectie, brandveiligheid), slim bouwen (aanwezigheid en tellen van mensen) en in de industrie (knaagdieren, activabewaking). Voor de zorgsector ontwikkelt het bedrijf een applicatie voor ouderenzorg, die waarschijnlijk één van de kritieke problemen in zorginstellingen dekt: vallen. Zoals Bart zegt: “Helaas hoor je regelmatig verhalen van mensen die vallen en uren op de grond liggen, wachtend op hulp. Met de juiste technologie is dat geen probleem meer.” Het is bekend dat 5G een veel beter signaal en een veel stabielere verbinding heeft, wat erg belangrijk is in deze zorgomgevingen.

De thuiszorg en verpleging zijn dan ook bedrijfstakken waarmee Calumino zeer nauw samenwerkt. “We willen deze applicatie op middellange termijn beschikbaar hebben voor de massamarkt. De huidige focus ligt op het opzetten van volumeproductie en B2B-productintegratie. Zodra we klaar zijn, kunnen we ons met onze partners wagen aan consumententoepassingen en kunnen we targeten op prijzen die mensen nog nooit eerder hebben gezien voor dit soort technologie, waardoor het voor iedereen betaalbaar en toegankelijk wordt”, legt Bart uit.

Kernmodule Gen 2 (met een lucifersstokje voor schaal)

Sensor Hub product render

 

 

Een ambitieus partnerschap

Met de ambitie om wederzijdse zakelijke relaties te verkennen, productintegratieprojecten uit te voeren en zijn technologische mogelijkheden en merkherkenning uit te breiden, biedt Calumino zijn expertise op het gebied van thermische beeldvorming, computer vision-analyse en kunstmatige intelligentie om het ecosysteem van de 5G Hub te versterken. Volgens Bart de Jong gaat het deel uitmaken van de 5G Hub, naast de technologie, om het ecosysteem en de groep zeer innovatieve bedrijven die samenwerken om de nieuwste ontwikkelingen op de markt te brengen door hun krachten te bundelen. “De 5G Hub, met de High Tech Campus, VodafoneZiggo, Ericsson en Brainport Development, heeft een fantastische groep partners om zich heen verzameld, en ik denk dat het, met de focusgebieden die ze hebben, perfect past bij wie wij zijn’, legt Bart uit.

Door een ecosysteempartnerschap aan te gaan met de 5G Hub, wil Calumino samenwerken met dit ecosysteem om hun klanten in contact te brengen met de nieuwe beschikbare oplossingen. “We ontwikkelen oplossingen die verbonden moeten zijn. En uiteraard verwachten we dat er partners zullen zijn in het 5G Hub ecosysteem die heel blij zouden kunnen zijn met de mogelijkheden die onze technologie biedt en ermee kunnen werken.” Volgens hem kunnen formidabele producten met geïntegreerde oplossingen alleen gecreeërd worden door samen te werken met meerdere partners. “Als je aan de geïntegreerde oplossing denkt, denk je verder dan je eigen technologie”, zegt hij.

Voorbeeld van top-down detectie en tracking van personen en hotspots

Ten behoeve van velen

Bart is van mening dat gezondheidszorg één van de gebieden is die kan profiteren van een overeenkomst zoals die tussen Calumino en de 5G Hub. Over het algemeen groeit de levensverwachting van de Nederlandse en Europese bevolking. Omdat er minder mensen door hun kinderen worden verzorgd, worden verpleeghuizen overvol. Het gevolg is dat de Nederlandse overheid allerlei beleidsmaatregelen opzet om mensen te stimuleren langer thuis te blijven wonen, wat voldoet aan de verwachtingen van de bevolking. “Ik denk dat er een grote marktmotor is voor mensen die thuis wonen, en ik stel me voor dat technologie daarin een grote rol speelt. Omdat er niet genoeg zorgverleners zijn en mensen niet zoveel kinderen meer hebben om continu voor hen te zorgen wanneer ze ouder worden. Technologie kan de steun van mensen niet vervangen. Toch kun je met een oplossing als de onze leefpatronen in de gaten houden en focussen op preventie, mensen veiliger houden en zorg bieden wanneer dat nodig is,” reflecteert Bart.

Voor hem zou het beste resultaat van dit partnerschap zijn om een gezamenlijk project te hebben met andere partners uit het ecosysteem, waarbij de gecombineerde kracht van technologieën wordt aangetoond. Volgens Bart is de meerwaarde hier echt het idee van cocreatie: “We hebben allemaal onze klanten en partners. En door onze netwerken te combineren, ervaar ik dit als een succesvolle onderneming als we zien dat deze samenwerking versnelling brengt in termen van innovatie en commercieel succes voor ons allemaal ”, zegt hij.