5G-netwerk biedt mogelijkheden voor het creëren van nieuwe markten

Home Detail pagina

5G-netwerk biedt mogelijkheden voor het creëren van nieuwe markten

By Corine Spaans

Oorspronkelijk gepubliceerd op Innovation Origins

Met het mobiele 5G netwerk zijn nieuwe markten te ontdekken. De 5G Hub op de High Tech Campus Eindhoven schrijft een ‘challenge’ uit voor bedrijven om hun wildste ideeën te gaan verwezenlijken.

Als popmuziekpodium niet alleen in de eigen zaal concerten organiseren, maar ook optredens die de mensen thuis kunnen beleven. Of als profvoetbalclub data genereren waarmee amateurs hun prestaties kunnen verbeteren. Twee voorbeelden waarbij met het 5G-netwerk een nieuwe business ontstaat. De 5G Hub op de High Tech Campus Eindhoven (HTCE) wil bedrijven uitdagen hun ideeën voor vernieuwing te realiseren. Daarom schrijft het een challenge uit waarvoor bedrijven zich tot eind april kunnen inschrijven. De bedrijven met de meest innovatieve ideeën gaan gedurende twee maanden samen met de partners van de Hub hun idee doorontwikkelen.

Op afstand

“Wij geloven dat 5G elk communicatieproces op afstand kan uitvoeren, ongeacht hoe kritisch het is”, zegt Senna Kloosterman van Ericsson. Samen met VodafoneZiggo, HTCE en Brainport Development werkt het telecombedrijf, als founding fathers, aan een community waar projecten en initiatieven ontstaan die “echt maatschappelijke impact hebben”.

Technisch maakt het 5G-netwerk veel mogelijk, aldus René Visser van VodafoneZiggo in een eerder interview met IO. “Maar het is en blijft een hulpmiddel.” Dus gaat de 5G Hub met vraagstukken uit de praktijk aan de slag. Kloosterman:  “Het is een unieke omgeving waar we het 5G-netwerk van de toekomst al gebruiken. We koppelen de vragen die bedrijven hebben aan toepassingen. Samen met het ecosysteem komen we met oplossingen.”

Matchen

Dat koppelen gebeurt onder meer via de challenge. Een groep van mensen van VodafoneZiggo, HTCE, Brainport Development en Ericsson beoordeelt samen met adviseurs van Rabobank en Strict een pitch en een eerste concept van het idee. “De teams die doorgaan, matchen we aan onze partners in ons ecosysteem”, legt Kloosterman uit. “Hiermee willen we zo goed mogelijk aansluiten aan de wensen van de deelnemende teams. We gaan echt sámenwerken naar de fantastische toepassingen. Uiteindelijk komt er een finale met een ontwikkelprogramma van de partners van de challenge, als prijs.”

Als inspiratie voor nieuwe ideeën organiseerde de 5G Hub in maart een webinar. Daar presenteerden de Jos Feijen van de Effenaar, Roy Smits van PSV en Tim Treurniet van Pegamento hoe zij 5G willen inzetten om hun business te vernieuwen.

De Effenaar is een poppodium in Eindhoven. In een grote en kleinere concertzaal zijn jaarlijks zo’n 700 optredens. Daar komen ruim 150 duizend bezoekers op af. “Zo’n drie jaar geleden kwamen we tot de conclusie dat de business case van een poppodium zoals wij die kennen niet houdbaar is”, zegt directeur Jos Feijen, die oorspronkelijk uit de reclamewereld komt en niet uit de muziekwereld.

De ‘muziekwereld’ anders zien

“De popmuziekindustrie is erg dynamisch en er zit veel risico in. Het gaat om artiesten die de ene dag populair zijn en de andere dag niet. Dus als je echt nieuwe ideeën wilt ontwikkelen of nieuwe concepten wilt beginnen, is het echt moeilijk om dat te doen in de business zoals we die nu kennen.” Dus besloten Feijen en zijn team om op een andere manier naar de ‘muziekwereld’ te gaan kijken.

Die andere manier zoekt Feijen vooral in techniek. Met de Effenaar Smart Venue, een plek die de verbinding maakt tussen de artiest die optreedt in een live omgeving en technologieën die zijn podiumprestatie en de ervaring voor het publiek verbeteren, legt Feijen uit. Zoals het full body motion capture-pak van zangeres Chagall die muziek maakt met haar hele lichaam.

Al voor de coronacrisis zocht de Effenaar naar nieuwe technologieën om toe te passen. Na de intelligente lockdown, die half maart vorig jaar van kracht werd, kwam alles in een stroomversnelling, zegt Feijen. Binnen twee weken streamde de Effenaar dagelijks concerten via een eigen streamingsplatform. Feijen: “Ik denk dat we tot nu toe ongeveer 200 concerten hebben gestreamd.”

Niche markten

Een miljoen mensen volgden al dan niet live een concert, vanuit 50 verschillende landen. Vooral in de nichemarkten, zoals voor metal, zien we veel betrokkenheid, zegt Feijen. “Daar kijken mensen van over de hele wereld naar.” Ook zijn er een festivals waarbij soms zo’n 50 programma’s in een paar dagen worden gestreamd.

Allemaal nog vrij rechttoe-rechtaan-streaming, duidt Feijen. Waar hij naar toe wil is een totaal andere ervaring thuis. “Nu wil iedereen bij een concert zijn. Samen met je vrienden. Thuis op de bank zitten, wil je niet. Hoe kunnen we het thuis op je bank net zo aantrekkelijk maken als het is om bij een concert te zijn? Bijvoorbeeld met een hologram van de artiest die op je tafel verschijnt.”

“Of een andere ervaring tijdens het concert. Dat er met een virual-reality bril, naast licht, geluid en video een extra dimensie bijkomt. Of draadloos te spelen”, somt Feijen op. “Al die bands hebben nu veel apparatuur op het podium en het zou geweldig zijn om draadloze apparatuur te hebben.”

Jos Feijen

Slimmer zijn

Een ander voorbeeld van een bedrijf dat graag wil innoveren en onderdeel van de 5G Hub is, is PSV. “Je hebt de grote superclubs, die je kent van de Champions League, zij hebben grote budgetten”, zegt Roy Smits, Manager Innovatie en ICT bij PSV, “Daar kunnen wij niet tegenop met ons budget, dus wat wij willen hen te slim af zijn.”

Bijvoorbeeld met VR-technieken de mensen in het stadion een heel andere beleving te geven van de wedstrijd, zegt Smits. “En door sport-tech er is tegenwoordig zoveel data, die we slim kunnen gebruiken om onze spelers beter te laten presteren.”

Voor Smits is de hub is letterlijk een verbinder. “Ik heb hier de Effenaar en Pegamento ontmoet. Met die organisaties onderzoek ik de mogelijkheden om te innoveren.” Hij werkt bijvoorbeeld samen met Treurniet van Studio diip / Pegamento. Samen met hem wil Smits ervoor zorgen dat de coach de training van de spelers vrijwel nauwkeuriger en in real time kan volgen. “Om zo de prestaties van de atleten te verbeteren.”

Betere spelers

“Dat zou op ons hoofdveld in het stadion ook met 4G kunnen, maar daarbuiten kunnen we die informatie niet verzamelen. Met een 5G-netwerk kan het wel overal.” Daarmee kunnen ook amateur-teams deze techniek gebruiken om de vaardigheden van hun spelers te verbeteren, zegt Smits. “En dat is gunstig voor ons, want als de amateur-teams om ons heen betere spelers hebben, kunnen ze naar PSV komen en kunnen wij betere spelers bij ons team krijgen.”

De vier founding fathers van de 5G Hub brengen partijen bij elkaar om te co-creëren en bieden de mogelijkheid om use cases te ontdekken, zegt Kloosterman. “Iedereen kan zich bij ons aansluiten om de mogelijkheden de verkennen. En wij dagen mensen met geweldige ideeën of een project uit om zich in te schrijven voor onze challenge.”

Inschrijven kan via: https://5ghub.nl/nl/5g-innovation-challenge/