5G Hub heeft Nederlandse primeur: EFFECT Photonics en Vodafone starten met testen van optische SoC’s in mobiele netwerk

Home Detail pagina

5G Hub heeft Nederlandse primeur: EFFECT Photonics en Vodafone starten met testen van optische SoC’s in mobiele netwerk

Press Release

Vodafone eerste telecomprovider die deze technologie op mobiel netwerk test

 

Eerder deze week werd tijdens een bezoek van NLdigital, de branchevereniging van de digitale sector, een primeur aangekondigd door de 5G Hub in Eindhoven: EFFECT Photonics en Vodafone starten met testen van de integratie van zogenaamde optische SoC’s in het mobiele netwerk. Deze optische ‘System-on-a-Chip’ apparatuur biedt internet providers en gebruikers in de toekomst naar verwachting vele voordelen. Daartoe behoren minder vertraging, een hogere capaciteit, maar ook verbeterde duurzaamheid van het netwerk. Deze chips zorgen ervoor dat er minder hardware nodig is en hierdoor  zowel het energieverbruik als de onderhoudskosten significant lager zullen zijn. Vodafone is de eerste telecomprovider in Nederland die deze technologie in het huidige netwerk test.

“Photonics speelt een sleutelrol in de duurzame digitale toekomst van Nederland. Ik ben trotst dat we als sector voorop lopen in de ontwikkeling en toepassing van deze nieuwe technologie”, aldus Lotte de Bruijn, algemeen directeur bij NLdigital.

Photonics: het hart van het internet van de toekomst 

In vrijwel alle huidige elektronische netwerken doen elektronen het werk – elektrische signalen brengen data van A naar B. In dit soort elektronische hardware bevinden zich vaak system-on-a-chips (SoC’s): volledige computersystemen op een enkele chip. Het hart van een smartphone bevat bijvoorbeeld ook zo’n SoC. De technologie achter “normale” chips, hoewel door de jaren heen doorontwikkeld, is al meer dan 30 jaar oud. Een trend die de komende jaren exponentieel doorgroeit is een grotere behoefte aan meer netwerkcapaciteit en minder vertraging. Om daaraan te kunnen voldoen zijn de relatief nieuwe optische SoC’s een mogelijke oplossing: deze chips versturen en verwerken gegevens op basis van lichtsignalen via laser. Hierdoor gaan de prestaties van het mobiele netwerk vooruit, terwijl daar minder energie voor nodig is.

“De eerste resultaten van de tests zijn positief”, verteld Boudewijn Docter, President bij EFFECT Photonics. “Er is een werkende link tot stand gekomen in het lab met alle filters en andere componenten die in een echte verbinding ook aanwezig zijn. De volgende stap is testen in het veld. Dit is een belangrijke stap om concreet te laten zien dat de EFFECT Photonics SoC technologie, voor een minimale investering, kan helpen in het opwaarderen van de capaciteit van de bestaande netwerken. En het is ook deze SoC technologie die tot stand is gekomen in samenwerking met onze eco-systeem partners PhotonDelta en Brainport. Het is geweldig om te zien dat deze technologie nu ook daadwerkelijke in Nederland wordt toegepast en dat het ook een primeur is voor onze thuisbasis Eindhoven.”

“Nederland heeft ijzersterke netwerken, de beste van Europa, dat willen wij graag zo houden. Daarom zijn wij continue aan het innoveren om ons netwerk te verbeteren, dus ook met deze implementatie van deze photonic-chip in het netwerk van de 5G Hub,” zegt Bram Tijdhof, Director Regulatory, Policy and Public Affairs bij VodafoneZiggo. “Photonics is één van de sleuteltechnologieën in Nederland en ook nog van Nederlandse bodem. Daar mogen we trots op zijn. De samenwerking met het photonics-cluster op de High Tech Campus met de 5G Hub maakt deze primeur extra bijzonder.”

5G Hub: een broeinest van innovatie 

De 5G Hub is een samenwerking met Brainport Development, Ericsson, High Tech Campus en Vodafone om maatschappelijke uitdaging tot resultaat te brengen. Het is bedoeld als broedplaats voor nieuwe 5G-technologie. De ruimte op de High Tech Campus telt ruim 700 vierkante meter en ligt in de nabijheid van techno-reuzen als ASML, Philips, TNO en TomTom. Verwachting is dat hier in de komende jaren tal van nieuwe ideeën en toepassingen ontstaan op het gebied van 5G en andere technologieën, zoals photonics, blockchain en machineleren. Hiervoor is in de hub radiotechnologie aangelegd om 5G toe te kunnen passen. Deze is geschikt voor de 3,5 gigahertz testfrequentie en biedt zeer hoge snelheid en ultrakorte responstijden. Voor maximale capaciteit is dit te combineren met bestaande 4G frequentiebanden 800, 1800, 2100 en 2600 megahertz die eveneens in de hub beschikbaar zijn. Zo kunnen bedrijven hun 5G-innovaties hier van idee en onderzoek naar resultaat in de praktijk brengen.

Over EFFECT Photonics
EFFECT Photonics produceert componenten voor glasvezelnetwerken gebaseerd op fotonische chip technologie, oorspronkelijk ontwikkeld bij TU Eindhoven. De unieke chip technologie van EFFECT Photonics levert hoge communicatiesnelheden voor lage kosten en laag energieverbruik. De producten van EFFECT Photonics worden gebruikt om zenders van mobiele netwerken aan de rest van het internet te koppelen en om datacenters met elkaar te verbinden. Met de technologie van EFFECT Photonics kan de capaciteit van bestaande glasvezelnetwerken worden vergroot zonder dat er extra kabels de grond in moeten. EFFECT Photonics heeft vestigingen in Eindhoven Nederland, Groot-Brittannië en Taiwan en een internationaal netwerk van sales partners. www.effectphotonics.com 

Over Vodafone:  
Vodafone Nederland is het tweede mobiele telecommunicatiebedrijf in Nederland op basis van omzet en winstgevendheid en heeft ruim 5 miljoen klanten per 31 december 2020. De kantoren zijn onder andere gevestigd in Utrecht, Eindhoven en Maastricht. Vodafone Nederland maakt deel uit van VodafoneZiggo, een 50/50 joint venture van Vodafone Group en Liberty Global. Vodafone Group is in omzet een van ’s werelds grootste mobiele telecommunicatiebedrijven, met meer dan 300 miljoen mobiele klanten, 27 miljoen vaste-breedbandklanten, meer dan 22 miljoen tv-klanten en verbond meer dan 108 miljoen IoT apparaten, sinds 31 december 2020. Vodafone heeft mobiele netwerken in 22 landen en werkt wereldwijd samen met 48 mobiele netwerken. Voor meer informatie, ga naar www.vodafoneziggo.nl.

Voor meer informatie en/of vragen naar aanleiding van dit persbericht kunt u als journalist contact opnemen via onderstaande gegevens: