Industry 4.0

Home Detail pagina

Industry 4.0

Hoe zien de fabrieken van de toekomst eruit? Wat heeft 5G te bieden voor Industrie 4.0? Wat zal de impact zijn van de industriële transformatie op productieactiviteiten? We vragen ons allemaal af, maar de Hannover Messe heeft veel van deze vragen beantwoord. Het is een van ’s werelds grootste branchebeurzen waar we de nieuwste inzichten kunnen krijgen in 5G technologie, speciale netwerkoplossingen en de meest veeleisende gebruiksscenario’s in de branche. Dit jaar werd het digitaal gehouden – vorige week. We vragen Etienne Scholl van Ericsson en Niels König van Fraunhofer IPT naar hun ervaringen en ze vertellen ons alles over hoe 5G de industrie ten goede kan komen.

 

“Hoe pas je natuurkunde toe in een bedrijfsomgeving?” is een vraag die zowel Etienne als Niels bezighoudt. Dat is niet vreemd, wetende dat beide een achtergrond in de natuurkunde hebben. Etienne is Presales Manager bij het Center of Excellence in Aken. Niels König is hoofd van de afdeling “Productiemetrologie” van Fraunhofer IPT en coördinator van de 5G-Industry Campus Europe. Ze zien van dichtbij hoe de industrie zich ontwikkelt en hoe communicatietechnologie daarin een essentiële rol speelt. Etienne stelt echter: “Het gaat er niet om technologie naar de markt te duwen, het gaat om de combinatie van affiniteit met de industrie enerzijds en kennis van communicatietechnologie anderzijds en om het beste van beide werelden bij elkaar te brengen.” Niels vult aan: “Het gaat niet alleen om onderzoek, maar we richten ons ook op de toepassingen en de implementatie ervan. We kijken niet naar 5G in de zin van onderzoek in communicatietechnologie, maar we proberen 5G in toepassingen in de productie te brengen. “ 

Niels König

Ecosysteem voor de industrie 

5G heeft veel toepassingen, maar voor de industrie bestaat de impact uit veel meer dan alleen het bieden van connectiviteit. Op de 5G-Industry Campus Europe werken onderzoekers samen met industrieën, zowel in directe bilaterale contracten als in gezamenlijke onderzoeksprojecten. “Ons onderzoekscentrum lijkt meer op een fabriek. We beschikken over een werkvloer, volledig uitgerust met diverse state-of-the-art machines en robots voor meerdere onderzoeksdoeleinden. We nodigen bedrijven uit om met ons samen te werken om te kijken hoe de fabriek van de toekomst eruit zou kunnen zien. ” Een van de grootste uitdagingen is dat het ecosysteem nog niet klaar is. Een voorbeeld is dat het aantal apparaten dat op de markt verkrijgbaar is zeer beperkt is, waarvan sommige zelfs prototypes zijn, wat duidelijk een zwak punt in de markt is,” zegt Niels, en hij vervolgt: “Voor ons is het opbouwen van het ecosysteem en het verbinden met alle bedrijven om ons heen momenteel ons belangrijkste aandachtspunt. Het is niet alleen belangrijk om vanuit technisch oogpunt te kijken, maar ook naar wat we willen, wat mogelijk is en hoe we dat kunnen verbinden.”

Niels noemt het een “kip-en-eiprobleem”. De bedrijven die 5G willen gebruiken, weten niet genoeg van de mogelijkheden of beperkingen. Dit maakt het moeilijk om ideeën te genereren en te begrijpen wat de mogelijke voordelen voor henzelf zouden kunnen zijn. Tegelijkertijd moeten exploitanten van mobiele netwerken dezelfde taal leren spreken, meer van de branche begrijpen en een ander bedrijfsmodel dan hun traditionele model vinden. “Ericsson speelt echt een leidende rol in hun innovatiecentra om domeinkennis en competenties op dit industriële gebied op te bouwen”, zegt Niels. Het ondersteunen van bedrijven tijdens de reis is belangrijker dan ooit. Bij Fraunhofer IPT hebben ze er zelfs een model voor: de 5G-Audit. Het begint al door bedrijven van informatie te voorzien over de mogelijkheden voordat de mogelijk use cases in kaart kunnen worden gebracht. Niels en Etienne zijn het erover eens dat het essentieel is om het potentieel te definiëren, omdat men uiteindelijk de economische voordelen van het gebruik van 5G moet kunnen bepalen. De volgende stap is het bedenken van het meest geschikte implementatiescenario, en de laatste stap is het ondersteunen van de implementatie van de use case en het netwerk. Het is niet een oplossing die voor iedereen geschikt is. Er zijn individuele eisen en wensen binnen de branche, waardoor deze behoorlijk divers is en er niet voor elke klant maar één antwoord is. In plaats daarvan zijn specifieke oplossingen nodig voor alle specifieke eisen. Deze oplossingen worden zowel in het Center of Excellence als op de 5G Industry Campus getest. “Hier maken we robuuste oplossingen die niet alleen werken in een beschermde omgeving maar ook in een open omgeving met al het lawaai, hitte, stof enzovoort. Je kunt ze dus in de dagelijkse praktijk toepassen ”, zegt Etienne.

Voordelen van 5G

5G biedt veel voordelen voor de industrie. Etienne en Niels zijn het allebei eens over het belangrijkste aspect. Niels zegt: “Het is de veerkracht, de robuustheid. Ongeacht de omvang, de variantie, je kunt omgaan met eventuele afwijkingen in de productie en kunt de productieprocessen zo dicht mogelijk naar de fysieke limieten duwen, in termen van efficiëntie en effectiviteit”. Klanten hebben zeer betrouwbare en zeer robuuste systemen nodig. Bij gebruik van wifi zijn de frequenties niet afgeschermd waardoor mogelijke storingen van buitenaf kunnen optreden. Etienne legt uit: “Op het moment dat je een applicatie opschaalt met wifi, reageert het netwerk op een bepaalde manier. Je kunt het vergelijken met een borrel. Je praat met een paar mensen onder het genot van een drankje en zolang de kamer relatief leeg is, kun je het gesprek volgen. Zodra de ruimte steeds meer gevuld raakt, beginnen steeds meer mensen te praten en stijgt het geluidsniveau. Je moet dan luisteren om te zien of iemand anders aan het praten is voordat je zelf iets kunt zeggen. Dat betekent dat je, als het echt druk is, soms lang moet wachten om er overheen te komen. In beide gevallen krijg je óf dataverlies óf vertraging op de lijn, en dat is erg nadelig voor de hele applicatie omdat deze profiteert van een snelle verbinding. ” Met 5G kun je tegelijkertijd praten en toch elkaar horen, voor de borrel is dat misschien niet ideaal, maar voor processen is het precies wat je nodig hebt.

Etienne Scholl

Toegewijde netwerkoplossingen 

Een andere belangrijke ontwikkeling in de branche zijn de speciale netwerkoplossingen, die zowel qua betrouwbaarheid als veiligheid aantrekkelijk zijn. Met dedicated networks kunnen bedrijven alle data binnen hun netwerk houden. Een dedicated netwerk hoeft echter niet volledig lokaal te zijn. Het is ook mogelijk om een ​​speciaal radiotoegangsnetwerk te hebben en vervolgens een edge breakout olocatie, maar toch deel uit te maken van het netwerk van een operator. Zoals Niels opmerkt: voor de meeste industriële gebruiksscenario’s is latency van cruciaal belang, en je moet zien welk soort implementatiescenario aan alle vereisten voldoet. Een volledig openbaar netwerk biedt geen latency van minder dan een bepaald aantal milliseconden. Het gebruik van een deel van een openbaar netwerk heeft echter het voordeel dat de operator het netwerk van de klant kan beheren. De klant hoeft dus geen expertise op te bouwen. Etienne legt uit waarom het zo belangrijk is om privénetwerken beschikbaar te stellen voor de industrie: “Een dedicated netwerk geeft je meer controle, wat erg voordelig kan zijn als je bedrijf hoge eisen stelt aan beschikbaarheid of veiligheid.”

De Hannover Messe 

Op de Hannover Messe kunnen bezoekers alles te weten komen over speciale netwerken, de nieuwste 5G technologie ervaren en inzicht krijgen in gebruiksscenario’s in sectoren wereldwijd. Toen hij naar zijn mening over de Hannover Messe vroeg, antwoordde Niels: “Sinds de Industry 4.0-trend is de Hannover Messe de enige vakbeurs die zinvol is voor digitalisering en productie”. Deze editie werd opnieuw zichtbaar hoe 5G de wereld van de industrie beïnvloedt. Etienne merkt op: “Het is duidelijk dat 5G een steeds belangrijkere rol in de industrie speelt en dat de Hannover Messe een cruciale rol speelt als interface en het tonen van de relevantie voor alle bezoekers.” Enkele opnames die zeker de moeite waard zijn om naar te kijken? Niels had een 5G live demonstratie bij de lancering van de 5G-ACIA testbeds (donderdag 15/04 om 18:15 uur) en Joe Wilke, hoofd van het Center of Excellence, had een keynote over het 5G platform (dinsdag 13/04 om 14 : 30 uur). Meer interessante opnames zijn hier te vinden.