5G Hub neemt zijn raceauto de straat op

Home Detail pagina

5G Hub neemt zijn raceauto de straat op

In een baanbrekend experiment bracht de 5G Hub zijn raceauto de straat op.

Onze op afstand bestuurbare auto, bediend vanuit een Playseat cockpit in het 5G Hub-gebouw, werd rondgereden rond de Strip (het kloppende hart van de High Tech Campus). Het bijzondere aan deze demo is dat deze demo rechtstreeks via het mobiele 5G-netwerk van Vodafone wordt aangestuurd, zonder zichtlijn. Dit kan alleen worden bereikt als je “ogen” op de weg hebt en een snelle en nauwkeurige reactie bij het corrigeren van het stuur.

Het verwerken van een videosignaal zal meestal resulteren in een relatief hoge latency. Een vertraging kan echter aanrijdingen met andere voertuigen, voetgangers of objecten veroorzaken. Om een dergelijke applicatie optimaal en veilig te laten werken, is een lage end-to-end latency de sleutel: een op afstand bestuurbare auto vereist een lage latentie voor zowel het netwerk als voor de videocodering/decodering.

De videostreaming met ultralage latency van de camera naar het scherm kan alleen worden bereikt met een combinatie van snelle codering en decodering van video in combinatie met een ultrabetrouwbare mobiele verbinding met lage latency. Dat is waar we de belangrijkste kenmerken van 5G, zoals ultralage latency en prioriteitstelling, combineren met snelle videostreaming door de Soliton Zao-SH-oplossing te gebruiken met geavanceerde coderingstechnologie.

 

Het videosignaal en de stuursignalen van de auto worden over het bestaande mobiele 5G-netwerk getransporteerd en omzeilen het openbare internet. Deze verbinding kan prioriteit geven aan het mobiele signaal om een gegarandeerd percentage van de beschikbare bandbreedte te bereiken. In dit geval is de auto dus overal in Nederland te besturen en te besturen met een totale glassto-glass latency van rond de 50ms.

De technologie die in de demo wordt gebruikt, is een oplossing die kan worden gebruikt in een (echte) raceauto, maar ook in andere voertuigen, zoals gezinsauto’s of zelfs dronesZelfs als je het gewicht of de grootte van het voertuig verhoogt, blijft de latency hetzelfde. Dit opent een reeks mogelijkheden voor transport op afstand.