Catch of the Day – Futuristisch dagdromen

Home Detail pagina

Catch of the Day – Futuristisch dagdromen

Published originally on https://www.vodafoneziggo.nl.

Reis met Wilco Dekker mee naar 2030

 

Snel. Rázendsnel zelfs, gaat de ontwikkeling van onze netwerken, verbindingen en technologieën. In 2030 ziet ons leven er daardoor drastisch anders uit dan nu. Laat me je meenemen in de toekomst. Ik beloof je, het duurt maar even.

Onze technologische mogelijkheden zitten in een stroomversnelling die nauwelijks te bevatten is. Ze groeien exponentieel. Houd dat in gedachten als je sommige van mijn voorspellingen wel erg futuristisch vindt klinken. En dan nu: op naar 2030, mondkapje af, gordel vast en go!

Veilig bumperkleven

Je mag je gordel omhouden, maar eigenlijk is die niet meer nodig. Tenminste, niet meer in de zelfrijdende auto’s die nu in grote getalen door het hele land zoeven. Ze zijn verbonden met het razendsnelle en mega-betrouwbare 6G-netwerk. Op dit netwerk is zo goed als geen vertraging – latency – meer, waardoor zelfrijdende auto’s binnen een fractie van een milliseconde reageren op hun omgeving. Verkeersongelukken zijn zo goed als verleden tijd.

Chirurg aan je zijde

Er zijn nog meer redenen waarom je in 2030 zorgelozer de deur uit gaat. Als je iets overkomt, is de chirurg binnen een paar minuten bij je. Niet in levenden lijve, maar wel digitaal via de robotarm in een ambulance. Met die robotarm vinden spoedoperaties op afstand plaats, ook weer dankzij de lage latency van het 6G-netwerk. Elke beweging van de chirurg in het ziekenhuis doet de operatie-robotarm in de ambulance gelijktijdig na.

Sleutels, betaalpas en telefoon in één

Je beweegt in 2030 met je mobieltje langs het slot van je voordeur of langs de betaalautomaat in een winkel. De deur gaat open, je boodschappen worden betaald. Hoe? De NFC-chip is zo geprogrammeerd dat hij je sleutelbos en pinpas ineen is. En waarschijnlijk nog veel meer dan dat, van je sportschoolabonnement tot paspoort.

Echt alles, overal kijken

Star Wars 10 of de honderdste Grand Prix-zege van Max Verstappen. In 2030 zie je ze écht waar je maar wilt. In een afgelegen vakantiehuis, op het strand of in de trein. Ook hier weer dankzij het 6G-netwerk. Dit netwerk is nog sneller en verstuurt tegelijkertijd nog meer data met de allerhoogste veiligheid. Overal heb je goed bereik. Bovendien is VodafoneZiggo in 2030 een belangrijke verzamelplek van programma’s, series en films geworden. Zoek je er via de VodafoneZiggo-app naar, dan vind je het én kun je direct kijken.

Wat is een rij?

In 2030 leef je in (of in de buurt van) een smart city. Kunstmatige intelligentie leidt jou – of je nu in je auto zit, loopt of fietst – via je smartphone langs de snelste route naar je bestemming. Zo zijn er nooit meer files en overvolle winkelstraten. Loop je net langs een winkel die iets verkoopt dat jij wilt hebben, dan krijg je een advertentie op je telefoon. Het is ongelofelijk hoe goed die advertentie bij je past, en dat komt doordat jíj ervoor hebt gekozen om je informatie met bepaalde bedrijven te delen.

Overal een antwoord op

De kans dat je in 2030 midden in een pandemie zit, is een stuk kleiner. Quantumcomputers – supersnelle computers met enorme denkkracht – helpen ons bij complexe maatschappelijke opgaves. Bijvoorbeeld om vaccins te ontwikkelen of zelfs pandemieën voorspellen. Maar ook bij iets als klimaatverandering maakt de rekenkracht van quantumcomputers het verschil. Groen leven is de standaard. Deze computers helpen bovendien jong en oud meekomen in de technische veranderingen: niemand blijft achter, virtuele hulp is altijd in de buurt.

Afspraak is afspraak

Belangrijke afspraken leggen we vast in smart contracts: een afspraak in de blockchain. Die kun je zien als een superveilige digitale kluis, bewaakt door miljoenen computers die verbonden zijn door een betrouwbaar netwerk. Geen individu kan aan zo’n afspraak tornen. En we koppelen er automatisch gevolgen aan. Een voorbeeld: een gemeente spreekt met een aannemer af dat hij op droge dagen werkt. De uitbetaling aan die partij is gekoppeld aan een weersverwachting-app. Houdt de aannemer zich niet aan de afspraak, dan zorgt het systeem automatisch dat hij ook niet betaald krijgt. En doordat dit proces volledig geautomatiseerd is, scheelt het veel mensenwerk.

Terug in 2020

Voel je misschien wat weerstand bij dit toekomstbeeld? Dat kan natuurlijk. Wij mensen houden doorgaans niet van grote veranderingen. Maar zolang we zorgen dat technologie niet meester van ons leven wordt, kan ze ons en onze wereld versterken. Van veiligere steden en slimme oplossingen voor het klimaatprobleem tot een veel comfortabeler leven voor jou persoonlijk. Klinkt dit ogenschijnlijk onmogelijk? Ik denk dat we dit zeker voor elkaar kunnen krijgen ook al lijkt het nog ver van ons bed.

Ik spreek uit ervaring als beklimmer van de Mount Everest: velen denken dat deze beklimming aan het onmogelijke grenst. Maar als je uit je comfortzone durft te stappen, je passie volgt en het einddoel visualiseert dan volgt een reis die het schijnbaar onmogelijke waar maakt.

Als beklimmer van de Mount Everest én Technology Strategy Manager van VodafoneZiggo verkent Wilco Dekker de grenzen van mens en technologie.