Voltgoed – Versnellen van de energietransitie

Home Detail pagina

Voltgoed – Versnellen van de energietransitie

Voltgoed, een van de winnaars van de 5G Hub Innovation Challenge, is een energietransitiebedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven. Na verschillende omwentelingen en veranderingen in verschillende richtingen sinds hun start, zien zij nu een haalbare weg voor zich en grote kansen aan de horizon. Horst Fietje vertelt ons, namens zijn team over hun verhaal, hoe het bedrijf van plan is verder te gaan, en vertelt over hun deelname aan de eerste editie van de wedstrijd die door de 5G Hub en haar partners wordt gepromoot. 

Het eerste idee voor wat Voltgoed zou worden, ontstond eind 2020 toen de drie oprichters, Horst Fietje, Jasper Verhoeve en Stan Hoppenreijs, zich begonnen af te vragen hoe ze verder wilden gaan met hun carrière. “Ik was net weg bij een startup; Jasper was klaar met zijn bachelor; Stan was bezig met zijn masterstage. We dachten: ‘We zijn bijna klaar met onze studie. Willen we voor een bedrijf gaan werken, of willen we een impact hebben op iets belangrijks?” herinnert Horst zich. Verbonden door wat de drie gemeen hadden – de perceptie dat de energietransitie veel sneller zou moeten gaan – begon het trio te brainstormen.

Stan’s ervaring bij een energieleveringsbedrijf bracht het team tot verbazingwekkende inzichten in de mechanismen achter de energiemarkt. Zozeer zelfs dat hun gedachten over hoe woningen duurzamer kunnen worden gemaakt, uiteindelijk werden gebundeld in een onderzoeksvoorstel.

Vanaf april 2021 sloegen ze een concrete richting in. Na het winnen van onder meer de TU/e Challenge kwam het team op een bezinningsmoment: “Er komt een moment, dat het moeilijkste moment is, dat je het briljante idee moet omzetten in een bedrijf. We kunnen geen gratis boodschappen in de supermarkt krijgen; we moeten iets verdienen. Op dat moment moet je bedenken hoe je er geld aan gaat verdienen.” Toen de groep zich realiseerde dat hun idee financieel niet levensvatbaar was, gingen ze op zoek naar andere manieren om een onderneming te starten, waarbij ze hun proces heroverwogen.

Optimaliseren van de verwarmingsoplossing

Nu ligt de focus van Voltgoed op het schrijven van een propositie gericht op een service-oplossing voor huiseigenaren. “Stel je een sociale huisvestingsmaatschappij voor met een flatgebouw van 150 woningen, die allemaal verwarmingssystemen nodig hebben. Vanwege de regelgeving kan deze warmte niet meer met aardgas worden geleverd. De oplossing is dan om één enorme warmtepomp te installeren voor het hele gebouw om de warmte onderling te verdelen. Deze installaties zijn echter vrij complex, moeilijk te begrijpen en erg duur”, verduidelijkt Horst. Voltgoed helpt projectontwikkelaars bij de ontwikkeling en het benutten van deze collectieve verwarmingssystemen. Zij bewaken en optimaliseren het verwarmingssysteem volledig om de laagste totale eigendomskosten te bereiken. Dit omvat diensten zoals voorspellend onderhoud en slimme optimalisaties van het energieverbruik. Met deze service zijn woningcorporaties niet meer afhankelijk van derden voor de exploitatie van hun verwarmingssysteem.

De nieuwe propositie van Voltgoed komt voor de drie ondernemers als een cruciaal evaluatiemoment. Horst vertelt dat het document in eerste instantie voor henzelf is geschreven: “Als je jezelf dwingt om een businessplan te schrijven, dwing je jezelf om na te denken over alle verschillende aspecten die je moet afdekken.” Het team is bezig om geïnteresseerde partijen te laten zien dat ze begrijpen wat hun verdienmodel is en hoe ze zouden kunnen samenwerken met andere partijen in de waardeketen. Voltgoed is nu in gesprek met een bedrijf dat zowel partner als mogelijke investeerder is: een van de grootste installatiebedrijven van Nederland. “Dat is echt spannend”, jubelt Horst.

Steun uit de gemeenschap

Voltgoed hoorde over de 5G Hub Innovation Challenge tijdens hun deelname aan de TU/e Contest in 2021, omdat 5G Hub’s Senna Kloosterman deel uitmaakte van de jury. Volgens Horst was een van de grootste motivatie om mee te doen de mogelijkheid om in contact te komen met het 5G Hub ecosysteem. Inmiddels hebben ze een kantoor op de High Tech Campus Eindhoven. Het team wacht ook op het beste moment om hun prijs als winnaar van de 5G Hub Innovation Challenge Audience Choice in te zetten: een overleg met Strict en de 5G Hub. Voor hen, die al aan de winnende hand waren, was het een geweldige ervaring om tijdens de finaleronde op het podium te staan, omdat “bij elke transitie, los van bedrijven of technische aspecten, het sociale aspect van cruciaal belang is”, merkt Horst op, en vervolgt: “Dus als het publiek op je stemt, is dat buitengewoon omdat je dat uiteindelijk doet voor de mensen die in een huis wonen en een rekening betalen. Het is geweldig dat ze de potentie zien in wat je doet en je steunen.”

Het aantal leermogelijkheden dat deelname aan zo’n wedstrijd biedt, is immens. Dat mooie proces kan echter niet zonder slag of stoot gaan. Horst geeft bijvoorbeeld aan dat het een lastige opgave kan zijn om de werkwijze van grote bedrijven onder de knie te krijgen. Een startup-omgeving is doorgaans wendbaar en gemakkelijk te buigen. Richtingen kunnen in een oogwenk dynamisch worden veranderd. Een heel ander scenario dan wat we in grote bedrijven tegenkomen, legt hij uit: “We moesten ons leren aanpassen aan de corporate manier van werken, en dat was best een uitdaging omdat we als startup superflexibel zijn. Maar in die omgeving moet je vergaderingen maanden van tevoren plannen, en je weet niet eens zeker of je wel een reactie krijgt. Het kan soms ingewikkeld en frustrerend zijn. Maar we hebben veel geleerd van de ervaring, dus dat is altijd waardevol.”

De ondernemer vindt ook dat bedrijven moeten samenwerken in plaats van alleen maar te concurreren, vooral als het gaat om energietransitie. Omdat elke partij andere expertise heeft op dit gebied, moeten die ideeën en kennis worden gecombineerd om dit proces positief te versnellen. “We moeten met elkaar communiceren, naar elkaar luisteren, proberen samen te werken en elkaar niet als vijanden zien. En ik denk dat de 5G Hub daar een perfect voorbeeld van is, omdat ze open staan om te helpen en toegang te bieden tot hun netwerk; het is een omgeving waar iedereen zijn concepten kan laten zien en samen kan werken om de wereld een betere plek te maken. Al deze aspecten zijn cruciaal om de energietransitie te versnellen,” benadrukt Horst.

Volgende stappen

Tijdens de ontwikkeling van hun eerste project, is het Voltgoed team nu op zoek naar een partnerschap met één van de sociale huisvestingsmaatschappijen in Nederland: “Dat is onze kans om de haalbaarheid uit te testen van wat we voor ogen hebben”, zegt Horst. Daarnaast leggen ze de laatste hand aan het genoemde businessplan, de eerste stap naar een groei- en verkenningsfase van de middelen. Met al het marktonderzoek gedaan, legt hij uit, verwachten ze aan mogelijke investeerders te kunnen laten zien dat “dit iets is waar bedrijven bereid zijn voor te betalen, en dat we er winst mee kunnen maken”.

Jasper, Stan en Horst zijn dan ook altijd leergierig en bereid om mogelijkheden te bespreken. Daarom nodigen zij vastgoedmanagers binnen sociale woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars uit om contact op te nemen met het team via horst@voltgoed.nl of +3163006953.