De grenzen van chirurgie worden opgeheven: 5G en AR betreden de operatiekamer

Home Detail pagina

De grenzen van chirurgie worden opgeheven: 5G en AR betreden de operatiekamer

By Sabrina Baggioni (5G Program Director, Vodafone Italy)

 

5G heeft zichzelf bewezen als een krachtig instrument in de gezondheidszorg.

Door te zorgen voor snelle connectiviteit en betrouwbaarheid heeft deze technologie het potentieel van andere technologieën vrijgemaakt, de invoering van innovatieve oplossingen in de gezondheidszorg gestimuleerd en het medisch personeel binnen en buiten het ziekenhuis versterkt.

Door 5G en Multi-access Edge Computing (MEC) te koppelen, kunnen ambulances bijvoorbeeld worden verbonden met ziekenhuizen, waardoor responsteams belangrijke patiëntgegevens sneller dan ooit kunnen delen met de spoedeisende hulp en kunnen zorgen voor een nauwkeurigere diagnose en kritieke behandeling, nog voordat ze in het ziekenhuis aankomen.

5G en NB-IoT verbinden artsen en patiënten in het IFEMA-veldhospitaal om ervoor te zorgen dat hulp wordt verleend waar en wanneer dat nodig is en 5G heeft zelfs zoek-en reddingsoperaties succesvoller gemaakt.

Dankzij een innoverende Italiaanse start-up zet de gezondheidszorg nu een nieuwe stap in de wereld van de automatisering. 

Proctoring op afstand mogelijk maken

In samenwerking met Artiness van het IRCCS San Raffaele-ziekenhuis in Milaan hebben wij een klinische proef uitgevoerd om indringende hartchirurgie uit te voeren met behulp van een proctoringsysteem op afstand.

Proctoring is de ondersteuning van artsen door deskundigen van de bedrijven in medische hulpmiddelen, die hen begeleiden bij het correct implanteren van medische hulpmiddelen tijdens chirurgische ingrepen. Dit soort ondersteuning wordt gewoonlijk persoonlijk verleend, waarbij de deskundige fysiek aanwezig is in de operatiekamer.

Artiness maakt deze ondersteuning op afstand mogelijk, door real-time interactie tussen de arts en de deskundige op afstand mogelijk te maken. Met behulp van augmented reality (AR) brillen, verbonden en beheerd door 5G en MEC, heeft de deskundige op afstand, ook bekend als de proctor, toegang tot live medische gegevens en een patiënt specifiek holografisch model van het hart, rechtstreeks gestreamd vanuit de operatiekamer.

De chirurg, die ook kan interacteren met het 3D-model, ontvangt van de proctor real-time instructies over hoe de operatie moet worden voortgezet dankzij de snelheid en lage vertraging van 5G edge computing-technologie.

Deze proef opent de mogelijkheid van nieuwe toepassingen voor de gezondheidszorg en toont aan hoe gemakkelijk proctoring op afstand kan worden uitgevoerd wanneer het gaat om complexe chirurgie.

5G-innovatie stimuleren

Ik ben bijzonder enthousiast om dit verhaal te delen, omdat Artiness de winnaar was van onze tweede “Actie voor 5G“-oproep in 2019 hier bij Vodafone Italië.

De wedstrijd is gericht op start-ups, kleine en middelgrote ondernemingen en sociale ondernemingen die met hun ideeën en projecten willen bijdragen aan de ontwikkeling van 5G in Italië.

Artiness, opgericht in 2018 door onderzoekers en professoren van de afdeling Bio-engineering van de Politecnico di Milano, brengt augmented reality naar het medisch personeel. 

De oplossing, die met name gericht is op cardiovasculaire beeldvorming en modellering van hartziekten en waarmee medische beelden en gedetailleerde 3D-modellen als hologrammen kunnen worden gevisualiseerd door het medisch team met behulp van AR brillen, ondersteunt zowel de voorbereiding als de uitvoering van de operatie.

Tijdens de eerste fasen van het Actie voor 5G-programma, met de financiële steun, technologische knowhow en toegang tot ons 5G Open Lab, was Artiness in staat om een prototype en live demonstratie van de oplossing te ontwikkelen.

De oplossing wordt nu gebruikt voor een klinische test in het IRCCS San Raffaele ziekenhuis in Milaan voor een volledige validatie van de medische inzichten en de impact op de kwaliteit van de operaties, terwijl tegelijkertijd de gebruikerservaring en de prestatieverbeteringen worden geconsolideerd voor grootschaliger gebruik.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op de website van Vodafone.