Het 5G Hub Team presenteert: Ingelou Stol

Home Detail pagina

Het 5G Hub Team presenteert: Ingelou Stol

By Manon Hormes

Ingelou Stol is de storyteller van de High Tech Campus en oprichter van Fe+male Tech Heroes. Met ervaring als journalist, verslaggever en nieuwsanker voor onder andere NOS op 3 en KRO, is Ingelou de ideale persoon om bedrijven en techneuten te helpen vertellen hoe hun innovaties de wereld een beetje beter maken. Als vaste medewerker en een van de eerste 5G Hub medewerkers helpt Ingelou de community te informeren over wat 5G nu echt is en doet.

Wat is uw rol bij de 5G Hub? 

Ik ben vanaf de zijlijn betrokken bij deze bijzondere samenwerking. Ik heb de opening van de Hub begin januari 2020 mogen presenteren en ben er dus al in een vroeg stadium bij betrokken. Ook presenteer ik video’s en podcasts om uit te leggen wat 5G precies doet.

Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd over 5G. Het ligt in mijn aard om vragen te blijven stellen totdat ik precies begrijp hoe dingen werken, zodat ik de vertaling kan maken. “Hoe leggen we dit uit aan de rest van de wereld?” Dat is voor mij de uitdaging.

Ik denk dat een van de beste gevallen om over te vertellen de Connected Ambulance is. Dankzij een betrouwbare verbinding met nauwelijks vertraging maakt 5G het mogelijk om alle informatie ter plekke te streamen naar een arts in het ziekenhuis. Dus als elke seconde telt, kun je met 5G levens redden.

Deze verhalen maken veel duidelijk over 5G; er is zoveel onduidelijkheid. Veel mensen weten er niets van. “Is het wel veilig? Hoe werkt het precies? Wat kan ik ermee doen?” Dat soort vragen probeer ik te beantwoorden.

Ingelou Stol was de host voor de openingsceremonie van de 5G Hub in januari 2020.

Hoe ziet u het doel van 5G Hub?

Ik vind het doel van de Hub erg goed. In Eindhoven wil men samenwerken. Dat is ook het unieke van de 5G Hub: samenwerken met uiteenlopende bedrijven om de grootste impact te creëren. De opening beloofde een vliegende start, maar Corona gooide roet in het eten. Desondanks bleven bedrijven elkaar vinden.

Omgaan met de pandemie is een grote uitdaging voor de Hub omdat we mensen natuurlijk het liefst bij elkaar brengen. Gelukkig gaat het om 5G en de verbinding die je hebt, niet alleen in real life maar ook op afstand. Ik denk dat het bijzonder goed heeft uitgepakt, en we zijn gewoon doorgegaan; er zijn projecten gestart, mensen zijn opgeleid, bij elkaar gebracht en bedrijven hebben elkaar gevonden.

We kunnen niet meer met honderd mensen in één ruimte zijn, maar juist kleinschaliger, zodat de digitale sfeer samenkomt. Dat deze samenwerkingen mogelijk en succesvol zijn, past helemaal binnen het karakter van de High Tech Campus en de 5G Hub – de open innovatiegedachte. Er werken hier zoveel verschillende professionals en er wordt van alles gedeeld. Deze zinvolle samenwerkingen passen heel goed bij de Hub.

Wat is uw grootste succes tot nu toe bij de 5G Hub?

Zo hebben we een mooi webinar georganiseerd over de 5G Hub en de inspirerende mogelijkheden van 5G. We wilden echt veel mensen bij elkaar brengen om meer te weten te komen over het initiatief en samen te werken. Maar vanwege COVID-19 kon dat natuurlijk niet in real life. Dus bedachten we daar een oplossing voor. We hebben een webinar met verschillende sprekers live gestreamd vanuit studio Einstein in ons Conference Center op de High Tech Campus. Zo bereikten we uiteindelijk bijna 1000 views. Dat zou niet eens hebben gepast op de stoelen in het auditorium. Dus dat is geweldig.

Zoals ik al zei, ben ik meestal betrokken vanaf de zijlijn. Maar ik heb wel een heel leuke rol, waarbij ik op deze momenten mijn steentje mag bijdragen en een verschil mag maken. Ik vind het heel waardevol dat de 5G Hub de aandacht krijgt die ze verdient.

5G Hub’s Stefan Krijnen en Rene Visser waren, samen met PSV’s Roy Smits, te gast bij de High Tech Podcast.

Als je kijkt naar wat je als kind wilde worden, hoe verhoudt zich dat tot wat je nu doet?

Het is best grappig. Zo deelde ik volgens mijn ouders vroeger op verjaardagsfeestjes boeken uit aan onze familie en vrienden. “We gaan nu om de beurt een stukje lezen”, zei ik dan heel serieus. Haha! Ik vind dat wel typisch om te horen. Volgens mijn moeder was ik altijd aan het lezen en aan het uitleggen, dus misschien is het niet zo vreemd dat ik journalist ben geworden.

Ik zal altijd journalist blijven in hart en nieren. Maar ik heb ontdekt dat je om journalist te zijn niet alleen voor een nieuwsmedium hoeft te werken, maar dat je je kwaliteiten ook in nieuwe werelden kunt inzetten, zoals in mijn geval in de tech wereld.

Wat inspireert je om te doen wat je doet?

Mijn eigen nieuwsgierigheid. Ik vind het altijd heel leuk om in nieuwe dingen te duiken, in dingen waar ik nog niets van weet. Dus ik blijf lezen of vragen stellen tot ik het zo goed begrijp dat ik het aan iemand anders duidelijk kan uitleggen. Dat maakt me gewoon heel gelukkig. Dat was vroeger mijn werk en dat is het nog steeds: ingewikkelde dingen omzetten in begrijpelijke taal. Daar werk ik elke keer weer met heel veel passie aan.

Bijgestaan en ondersteund door hun enthousiaste team, organiseren Ingelou en Hilde jaarlijks het befaamde Fe+male Tech Heroes Dinner.

Waar bent u het meest trots op in uw werk voor de High Tech Campus?

Samen met mijn collega Hilde de Vocht (die ook in de programmaraad van de 5G Hub zit) heb ik Fe+male Tech Heroes opgericht, een platform dat zich inzet voor meer diversiteit in de tech wereld. 

Diversiteit is een hot topic voor veel bedrijven. Daarnaast merken we dat vrouwen die in tech werken op zoek zijn naar gelijkgestemden. Want velen voelen zich nog steeds eenzaam in die door mannen gedomineerde tech wereld. Daar zijn we iets mee gaan doen.

In 2019 zijn we klein begonnen. Binnen een jaar groeiden we van nul ambassadeurs naar bijna tweeduizend. Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes heeft ons daar, als Fe+male Tech Hero ambassadeur, enorm bij geholpen.

We organiseren nu het hele jaar door mentorsessies, conferenties en diners waar mensen zich kunnen laten inspireren en van elkaar kunnen leren. Mensen bieden aan om te spreken en kennis te delen omdat ze dat zo geweldig vinden. De sprekers die op het podium komen zijn altijd heel trots om te vertellen waar ze mee bezig zijn. Het is allemaal heel laagdrempelig; alle conferenties zijn gratis en iedereen kan erbij zijn, of je nu student of senior bent.

Het gaat echt om diversiteit. Sinds dit jaar zit er ook een plus in het logo; Fe+male Tech Heroes. Want het gaat niet alleen om vrouwen, het gaat om diversiteit. En diversiteit (in geslacht, werkervaring, achtergrond, en meer) is iets wat we samen creëren. Dat is, denk ik, mijn grootste verwezenlijking in mijn tijd op de High Tech Campus. Hoe snel het netwerk is gegroeid, hoe de gemeenschap staat te popelen om bij te dragen en hoeveel mensen geïnspireerd de evenementen verlaten. Dat is fantastisch voor ons om te zien.

Wat is uw grootste wens om te realiseren in uw carrière met de High Tech Campus?

Het zou heel gaaf zijn om Melinda Gates op een bepaalde manier te verbinden aan Fe+male Tech Heroes, omdat zij zich sterk maakt voor gelijkheid: zij startte het Equality Cant Wait initiatief in de Verenigde Staten. Het zou een droom zijn om haar naar de High Tech Campus te halen om te spreken voor de tech-talenten in Nederland – mannen én vrouwen. Dat zou geweldig zijn.