5G Hub Discussies – gezondheidszorg op afstand en virtuele AR-training

Home Detail pagina

5G Hub Discussies – gezondheidszorg op afstand en virtuele AR-training

De artikel is mede tot stand gekomen dankzij: Brandon Poulussen, Indy Janssens, and Daan Custers.

In haar streven om maatschappelijke problemen te helpen oplossen door co-creatie en het gebruik van de nieuwste technologieën, was de 5G Hub het toneel voor een ontmoeting met een groep huisartsen die graag meer willen leren over geavanceerde hulpmiddelen die hun dagelijks werk kunnen verbeteren en ontelbare levens kunnen redden. De bijeenkomst ging over zorg op afstand. Hiermee wordt bedoeld dat hulp en ondersteuning via niet-specialisten naar de patiënten kan worden gebracht, waardoor het niet meer nodig is om hen naar gespecialiseerde zorg te brengen. Bovendien vermindert dit de wachttijd tijd voor hulp om de patiënt te bereiken. Denk aan een echografie die door de huisarts wordt gemaakt terwijl de specialist alle onderzoeken vanuit het ziekenhuis kan volgen.

Draagbare ultrasone apparatuur van Philips

Bij die gelegenheid toonde Philips zijn uiterst draagbare ultrasound. Volgens dezelfde technologie die aanwezig is in de Connected Ambulance use case, is de apparatuur aangepast om te werken op Pc’s en smartphones. Aangedreven door de stabiliteit en betrouwbaarheid van 5G kan het apparaat real-time gegevens over de toestand van patiënten verzenden. Dit geeft een cruciaal inzicht in de conditie van de patiënt, dit kan beslissen of ze bijvoorbeeld een spoedoperatie nodig hebben of niet.

Philips’ XR-specialist Njin-Zu Chen benadrukt hoe het gebrek aan geschoolde vakmensen de sector beïnvloedt. “Je kan niet van iedereen een expert maken”, zegt hij, waarmee hij bedoelt dat niet-specialisten een aanwinst kunnen zijn bij de verspreiding van geïnformeerde en nauwkeurige diagnose met behulp van dergelijke toepassingen. Chen’s collega bij Philips, systeemarchitect Fons de Lange, legt uit dat deze apparatuur helpt dit probleem op te lossen: “Met zo’n toepassing kunnen specialisten overal en altijd aanwezig zijn. Bovendien kun je in de toekomst een AI-toepassing inzetten.” Het kan dus een formidabele aanwinst zijn voor zorgprofessionals wereldwijd.

Fons de Lange en Njin-Zu Chen

Ook aanwezig op het evenement waren Dutch Rose Media en 4DR Studios die een Augmented Reality demo presenteerden, ontworpen voor trainingsdoeleinden. Alex van Alfen, van de marketingen salesafdeling legde uit dat met het gebruik van AR, mensen realistisch kunnen worden gefilmd in 360 graden, en dat zij alle data kunnen combineren tot een virtuele reanimatietraining met HoloLens. Er worden ook instructies gegeven aan de stagiaires, die real-time feedback krijgen over hun prestaties, waarbij wordt gemeten of ze het juiste ritme aanhouden bij het reanimeren van een patiënt.

Een van de artsen test de applicatie.

De belangrijkste conclusie van het evenement was dat concrete stappen moeten worden ondernomen om ervoor te zorgen dat de technologie en de gezondheidszorg op elkaar zijn afgestemd en voortdurend met elkaar communiceren. 5G Hub’s lid van de programmaraad René Visser benadrukt het belang van een gelukkig, succesvol huwelijk tussen gezondheid en technologie: “Het is onze taak om de juiste vertaling in het gesprek tussen gezondheidszorg en technologie te bevorderen. Virtuele hulp heeft enorme voordelen, zoals snellere deskundige hulp voor patiënten, en is bovendien een zeer kostenefficiënte aanpak.” De toekomst van de gezondheidszorg is een van de verticale thema’s van de 5G Hub en een relevant onderwerp voor de samenleving. Eindhoven en de hele regio koesteren enorme vooruitgang in de sector. Voor een van de gasten, huisarts Wil Rijnders, “is een bezoek aan de Brainport regio essentieel om te beseffen dat alles mogelijk is met de juiste technologie bij de hand.”