De 5G Innovatie Challenge voor een mooiere wereld

Home Detail pagina

De 5G Innovatie Challenge voor een mooiere wereld

By Corine Spaans

SUSTAINABILITY – Dit jaar vindt de 5G Innovation Challenge voor de tweede keer plaats. Iedereen is welkom om zich met een oplossing voor duurzaamheid aan te melden.

Wij houden een challenge om de wereld mooier te maken, zegt Rene Visser van VodafoneZiggo zittend in de 5G Hub op de High Tech Campus Eindhoven (HTCE). Een ruimte die veel weg heeft van een gymzaal met de strepen en cirkels op de vloer, de bokken en een tribune. Iedereen kan er toepassingen met 5G uitwerken met andere partijen. Met de 5G Innovatie Challenge geeft de hub mensen de kans om hun concept te komen toetsen en het verder naar de markt te brengen. Dit jaar vindt deze challenge voor de tweede keer plaats, met als thema sustainability. Visser: “Iedereen met mooie oplossingen voor duurzaamheid is welkom.”

“We zijn op zoek naar aansprekende voorbeelden om de wereld weer verder te helpen. Om stikstof terug te dringen in de agrisector, of de uitstoot van gassen in het verkeer, of de plastic soep. Of om de stevigheid van de dijken te meten”, somt Visser op.

‘Iets’ tastbaars

“Drones die je inzet om snel een AED-apparaat bij iemand met een hartaanval te krijgen. Of om de biodiversiteit in een natuurgebied te meten”, vult Andy Lürling van kapitaalfonds LUMO Labs aan. “Je kunt er wel een boswachter op afsturen, maar die ziet veel minder. Met een camera kun je inzoomen, de data verwerken en real time doorsturen.”

Lürling is een van de jury-leden. Het mooie van zo’n challenge is volgens hem dat je een inkijk krijgt in wat er speelt in de wereld. “En het is een mooie gelegenheid om partijen te ontdekken die misschien interessant voor ons zijn.” LUMO Labs is een vroegefase investeringsfonds en heeft een tweejarig ‘venture builder programma’ voor start-ups die zijn gericht op AI/Data, Blockchain, Robotics/Drones, IoT, en/of VR/AR.

Deelnemers kunnen zich tot en met 1 mei inschrijven. Dat kunnen start-ups en studententeams zijn, maar ook grote bedrijven, zegt Visser. “Als ze maar ‘iets’ tastbaar hebben. Iets dat verder gaat dan alleen een idee. 5G is een techniek. Het gaat ons om de toepassingen.”

Serieuze prijs

Iedereen die zich aanmeldt, belt Visser, of iemand anders van een van de andere deelnemende bedrijven, persoonlijk op . “Om even kennis te maken en wat dieper in te gaan op het idee dat ze hebben.” Vervolgens is er een selectieronde. De geselecteerden gaan door naar een informatieronde in de 5G Hub.

Daar maken ze nader kennis met elkaar en krijgen ze informatie over het 5G-netwerk. In een volgende ronde pitcht elke deelnemer de oplossing en volgt er feedback van een jury. Ook gaat elke deelnemer op ‘speeddate’ met bijvoorbeeld iemand van Brainport Development, duurzaamheid consultancy-organisatie Sustainalize en Lumolabs, die hun oplossing naar een “hoger niveau” kunnen brengen.

Een nog te bepalen aantal gaat vervolgens door naar de finale dag, eind juni. “Er is uiteindelijk maar een winnaar”, zegt Visser. “Die krijgt een serieuze prijs. Wat die is, houden we nog even spannend. De winnaar krijgt sowieso volop aandacht. Ook internationaal. Maar voor alle finalisten is er de aandacht en prijzen zoals hulp bij marketing of techniek.” Deelname aan de challenge is gratis.

Met zijn allen

Vorig jaar won start-up Oddbot de eerste editie van de challenge. Die onderneming heeft een oplossing ontwikkeld voor het gebruik van pesticide in de tuin- en landbouw. “Een supermooie oplossing met een businessmodel, want in 2026 is het bij Europese wet verboden om pesticide te gebruiken.”

Voltgoed won vorig jaar de publieksprijs. Een start-up die een manier heeft ontwikkeld waarmee  warmtepompen flexibel gebruik kunnen maken van groene stroom. De onderneming is nu gevestigd op de HTCE. Visser: “Zij hadden aanvankelijk een oplossing waar niet direct 5G bij kwam kijken. Maar zij haalden wel de finale.”

Dit jaar is er bewust gekozen voor een thema. De inschrijving stond vorig jaar qua onderwerp volledig open. Visser: “We moeten met zijn allen aan de slag met het thema duurzaamheid. Tegelijkertijd kunnen we niet zomaar alles doen, er moet aan een oplossing wel een businessmodel te koppelen. Daar willen wij bij helpen.”

Groeien

Daarom is de jury uitgebreid met vertegenwoordigers van bedrijven als LUMO Labs, Sustainalize en ICT Consultancy bureau Strict. “Bedrijven die kunnen meedenken in de geschikte businessmodellen.”

Ook is er een jurylid namens de Vodafone Foundation. “Die foundation helpt bij de communicatie in rampgebieden. Bijvoorbeeld nu in de Oekraïne bij de grens van Polen. Daar wordt hard gewerkt om de infrastructuur te herstellen. Maar de foundation werkt ook in aardbevingsgebieden.”

Daarnaast zitten de founding partners van de 5G Hub in de jury: Vodafone Ziggo, Ericsson, Brainport en HTCE. Ook doet een bedrijf als NXP mee en Groene Groeiers, gaat Visser verder. Dat laatste is een netwerk van VNO-NCW en MKB Nederland waarin ondernemers investeren in duurzame oplossingen.

Vanuit de HTCE is Anne van Wijchen, Sustainability Manager, jurylid. “De campus heeft als ambitie om in 2025 de meest duurzame en innovatieve campus van Europa te zijn. Daarbij kijken we onder meer naar de klimaatdoelstellingen. Ook moet de campus een aantrekkelijke plek zijn om te werken. Daarnaast willen we innovaties van onze huurders versnellen. We willen een living-lab zijn voor start-ups om hun uitvindingen te testen. Mensen met nieuwe ideeën kansen bieden om te groeien. Deze challenge is een mooie gelegenheid om die mensen te trekken. Als jurylid zal ik dan ook vooral kijken naar hoe vernieuwend en hoe toepasbaar de ideeën zijn.”

Passie

De challenge is een mooie opmaat naar een volgend niveau, zegt Lürling. “Het is keihard werken om voet aan de grond te krijgen voor een nieuwe technologie. Daarom is het goed om te laten zien wat je met de technologie kan. Dan gaan mensen het begrijpen wat 5G is en wat het mogelijk maakt. Daarnaast draagt deze challenge bij om de toepassingen te versnellen en te verdiepen. Bijvoorbeeld een idee voor een drone die je inzet bij AED-apparaten, misschien kun je daar ook een insulinespuit aan toevoegen. Of een andere medische toepassing.”

Als jurylid let Lürling er “niet alleen op of het technische mogelijk is”. “Ik let vooral op de toegevoegde waarde voor de wereld en of het een financieel duurzame toepassing is.” Voor Visser is het belangrijk dat hij de passie kan voelen en zien waarmee de bedenkers aan hun oplossing werken. “Die passie voor een betere wereld die zoek ik.”

Lees hier meer over de 5G Innovation Challenge.

 

dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op Innovation Origins.