TechBinder wint juryprijs 5G Hub Innovation Challenge

Home Detail pagina

TechBinder wint juryprijs 5G Hub Innovation Challenge

Winnende 5G-oplossing biedt doorbraak in scheepvaartindustrie

29 juni 2022

TechBinder is de jurywinnaar van de tweede editie van de 5G Hub Innovation Challenge op de High Tech Campus in Eindhoven. De innovatieve oplossing met gebruik van 5G werd door de jury geroemd om haar toekomstperspectief en duurzame impact.

TechBinder wint een co-creatie-programma van de 5G Hub en partners om dit grensverleggende idee verder te ontwikkelen. Het doel van deze wedstrijd is om met de toepassing een duurzame impact te maken op de maatschappij.

Vandaag presenteerden zes start- en scale-ups tijdens de finale 5G-oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. Van draadloze lasertechnologie, gezondere steden, metaversum (XR), energie bezuinigen op gebouwen tot aan drones inzetten voor monitoring en energieverbruik van schepen in kaart brengen.

Jurylid Andy Lürling: “We zijn het als jury unaniem eens over de winnaar. We hebben vooral gekeken naar het duurzame element en de relatie met 5G, maar ook hoe aantrekkelijk het is voor de markt. We denken dat met de toepassing van TechBinder belangrijke stappen gezet kunnen worden in de scheepvaart op het gebied van efficiëntie. Daarmee is TechBinder de terechte winnaar van de 5G Hub Innovation Challenge die dit jaar in het teken van duurzaamheid staat.”

Het winnende idee
Het idee dat in de prijzen gevallen is, wordt gerealiseerd door de 5G Hub. Laura van Gestel, jurylid en CSR-directeur bij VodafoneZiggo: “In de 5G Hub beschikken we over alle mogelijke facetten van 5G. Het is ontzettend bijzonder en inspirerend om te zien dat onze technologie en het vandaag getoonde ondernemerschap kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. TechBinder belonen we met een co-creatie programma dat wordt begeleid met de experts van de 5G Hub. VodafoneZiggo kijkt ernaar uit om samen met alle 5G Hub-partners dit baanbrekende idee te ontwikkelen.”

Bram van den Boom, TechBinder: “Ik ben heel trots en het voelt als een bevestiging dat we met goede dingen bezig zijn. Ik kijk ernaar uit om met de experts van de 5G Hub, hun kennis en netwerk de ontwikkeling door te zetten. De eerstvolgende stap is het samen kijken waar kansen liggen om onze waarde te laten zien. Het helpt om zoveel waardevolle partners om je heen te hebben.”

De Smart Vessel Optimizer van TechBinder is de eerste tool waarmee het energieverbruik van vrachtschepen tot in detail kan worden gemonitord. Zo kunnen eigenaren de prestaties van hun schepen bijhouden en bijsturen. Om deze data snel te communiceren is 5G nodig.

Publieksprijs tijdens finale
Niet alleen de jury koos een winnaar tijdens de finale in Eindhoven, ook de 300 genodigden kregen de kans om te stemmen op hun favoriet. Connec2 is namens hen tot winnaar verkozen. Daarmee winnen zij een consultancy sessie met LUMO Labs en Strict Consultancy.

5G Hub
5G is het mobiele internet van de toekomst. Samen met verschillende organisaties, wetenschappers en de overheid, wordt het mogelijk gemaakt om ideeën en producten te testen in de praktijk voordat ze mogelijk op de markt gebracht worden. Zo regelt VodafoneZiggo de technische ondersteuning, want enkel een netwerkfrequentie is niet genoeg. Experts denken hierbij mee en assisteren bij obstakels. Dankzij de testfrequenties kun je in de 5G Hub experimenteren met 5G, maar ook met andere technische tools waardoor er veel ruimte is voor ontdekking en vernieuwing.

Volgend jaar vindt er weer een Innovation Challenge plaats. Meer informatie volgt via de website: 5G Hub Innovation Challenge – 5G HUB Eindhoven

(Foto’s: Victor Donker)