Speciale camera vergroot veiligheid Peppers-publiek

Home Detail pagina

Speciale camera vergroot veiligheid Peppers-publiek

Scherpe blik op loopverkeer rond concert in Goffertpark

Hoe hou je focus op de veiligheid rondom het concert van de Red Hot Chili Peppers in het Goffertpark Nijmegen? Een mobiele camera biedt uitkomst. VodafoneZiggo leverde het netwerk voor een speciaal project van de gemeente Nijmegen, Ericsson, Fieldlab en Gigtech, als onderdeel van de 5G Hub.

Mobiele netwerkverbindingen met gegarandeerde bandbreedte maken het nu mogelijk livebeelden van mobiele camera’s direct te analyseren. Zo kan een gemeente bijvoorbeeld aanzwellende verkeersstromen (automobilisten, fietsers, voetgangers) tijdig omleiden en onbeheersbare drukte voorkomen. De gemeente Nijmegen test deze technologie bij grote evenementen. Het concert van de Amerikaanse funkrockband was één van de eerste experimenten op dit vlak.

Logistieke uitdaging

Sinds jaar en dag trekken de concerten in het Goffertpark duizenden muziekliefhebbers naar Nijmegen. Bij de organisatie van zo’n evenement steekt een logistieke uitdaging de kop op. Door drukte op de weg en op de wandelpaden rondom het park hebben de bezoekers regelmatig te maken met verkeersomleidingen en alternatieve routes.

Gemeente en partners

Om te monitoren of de doorstroom van het verkeer op gang blijft en om te voorkomen dat er vervelende situaties ontstaan, kan de gemeente wel een extra paar ogen gebruiken. En dus besloot zij de handen ineen te slaan met VodafoneZiggo, Ericsson, Fieldlab en Gigtech. Deze groep zorgde voor een speciale mobiele camera, die werd geplaatst op een hoge paal op het terrein waar de Amerikaanse funkrockband optrad op 10 juni.

Chaos voorkomen via controlekamer

De mobiele camera observeerde alle windstreken nabij het Goffertpark. Tegelijkertijd keek een team mee vanaf grote beeldschermen in de controlekamer. Omdat deze videobeelden zonder vertraging en haperingen binnenkwamen, kon dit team direct ingrijpen waar nodig. Zodoende ontstonden er geen chaotische verkeerssituaties of onnodige opstoppingen.

Network slicing: capaciteit reserveren

“Om deze camerabeelden naar de meldkamer te kunnen uploaden, hebben we gegarandeerde capaciteit van het mobiele netwerk nodig”, legt Juan Pablo Nieto, Senior Product Manager voor 5G bij VodafoneZiggo, uit. “Tijdens drukke evenementen is dit altijd een uitdaging. Alle toeschouwers maken natuurlijk tegelijkertijd gebruik van het mobiele netwerk: ze uploaden hun selfies, video’s, chatberichten, spraakoproepen etc. Daarom gebruiken we de techniek ‘network slicing’. Hiermee kunnen we, zodra dat nodig is, een ‘plakje’ van de benodigde bandbreedte reserveren voor het uploaden van deze filmbeelden. Zo krijgen we niet te maken met technische storingen, zelfs als het netwerk erg druk is. Missie geslaagd.”

Toekomst van mobiele connectiviteit

Network slicing is een van de nieuwe kritische communicatietechnieken waar Vodafone aan werkt. Met de nieuwe 5G-functies wil Vodafone het serviceniveau bieden dat elke gebruiker nodig heeft. “We willen netwerken slimmer maken, in staat zijn om de behoeften per project te begrijpen en waar nodig aan te passen”, zegt Juan Pablo. “Steeds vaker vragen onze klanten niet zozeer om hogere snelheden, maar juist om andere functies, zoals lagere latentie, gegarandeerde capaciteit, hogere beschikbaarheid. Dit betekent dat de toekomst van mobiele netwerken vooral draait om het focussen op bepaalde specifieke kenmerken. Door deze diensten te controleren en automatiseren, bieden we onze klanten de exacte gebruikerservaring bieden die zij nodig hebben. Zij vragen, wij draaien.”

Pakket aan diensten

Vodafone heeft network slicing geïntroduceerd als onderdeel van een pakket aan nieuwe communicatiediensten. Door zowel landelijke als lokale diensten aan te bieden, stelt network slicing klanten in staat om gegarandeerde mobiele capaciteitsdiensten te gebruiken met behulp van Vodafone’s netwerk. Op die manier vermijden zij hoge investeringen en profiteren ze van een snelle implementatie. Dit nieuwe product valt ook te combineren met Vodafone’s aanbod van mobiele privénetwerken. Het voordeel daarvan? Speciale dekking en capaciteit, lagere latency (minder vertraging of haperingen) en verbeterde beveiliging op specifieke locaties.