Connected Ambulance: beeldbellen met arts vanuit ziekenwagen

Home Detail pagina

Connected Ambulance: beeldbellen met arts vanuit ziekenwagen

Innovatie met 5G zorgt voor snelle diagnose

 

Real-time meekijken naar de situatie in een ambulance. Dat levert voor zowel de arts als de patiënt enorme voordelen op. Het kán zelfs levens redden. De Connected Ambulance maakt het mogelijk.

De Connected Ambulance is een ziekenwagen, uitgerust met speciale apparatuur en een feilloze 5G-verbinding. Philips, de GGD Brabant-Zuidoost en het Catharina Ziekenhuis werken in deze pilot samen met VodafoneZiggo en Ericsson. Dit team toont graag de mogelijkheden van 5G-technologie voor de gezondheidszorg.

Meer data én voorrang

5G maakt het mogelijk om meer data te versturen, maar via de techniek radio slicing wordt het ook mogelijk om bepaald dataverkeer ‘voorrang’ te geven op andere gebruikers. Door een apart stukje capaciteit van de 5G-verbinding te reserveren voor de ambulance, kan het personeel zonder vertraging en haperingen communiceren met de arts in het ziekenhuis. Zo is een diagnose sneller gesteld, een operatiekamer eerder voorbereid en een patiënt beter geholpen.

Real-time echo

Tijdens deze pilot kijkt een arts mee naar echografiebeelden van een patiënt die nog onderweg is naar het ziekenhuis. De arts kan het ambulanceteam adviseren over het starten van de juiste behandeling op basis van de echobeelden die hij in real-time en hoge resolutie kan zien. Tijdens medische spoedgevallen telt elke seconde en is het voor de patiënt van belang zo snel mogelijk de juiste behandeling te starten.

5G Hub Eindhoven

Dit project is onderdeel van de 5G Hub in Eindhoven, een samenwerkingsverband tussen VodafoneZiggo, Ericsson, Brainport Development en de High Tech Campus. Op de campus in Eindhoven biedt de 5G Hub een ruimte waar partners en andere geïnteresseerden samenkomen om te discussiëren, ontdekken en ontwikkelen. Hier vinden meerdere innovatieve projecten plaats, bijvoorbeeld samenwerkingen met voetbalclub PSV, poptempel De Effenaar, meerdere ondernemers, universiteiten en hogescholen.