5G Hub Innovation Challenge: innovatie aanjagen doe je zo

Home Detail pagina

5G Hub Innovation Challenge: innovatie aanjagen doe je zo

De 5G Hub Innovation Challenge kent alleen maar winnaars. Tijdens de onlangs gehouden tweede editie van het tech-event in Eindhoven presenteerden zes kandidaten hun unieke, innovatieve oplossing, met duurzaamheid als centraal thema. En hoewel de zes teams streden om een publieks- en juryprijs, was er van competitiedrift nauwelijks sprake. De ploegen prezen elkaars oplossingen en smeedden á la minute gezamenlijke plannen en ideeën. Zo slaan jurywinnaar TechBinder en publiekswinnaar Connec2 de handen ineen om samen tot nóg betere tech-oplossingen te komen.

Het waren niet alleen startups, maar ook scale-ups die van het podium gebruik maakten om hun toepassing te pitchen. Van draadloze lasertechnologie, gezondere steden, metaversum, energiebezuiniging op gebouwen, tot drones voor monitoring van energiegebruik; je kon het zo gek niet bedenken.

Bram van den Boom, oprichter van jurywinnaar TechBinder.

“Bijzonder om te zien, de kracht van dit ecosysteem”

René Visser van VodafoneZiggo, mede-oprichter van de 5G Hub, glundert: “Het was een succes en de pitches waren van hoog niveau. Maar wat ik vooral zo bijzonder vind om te zien, is de kracht die dit ecosysteem heeft. We brengen partijen letterlijk samen. Dát is pas impact maken en innovatie aanjagen.’’

Bram van den Boom, oprichter van TechBinder ontwikkelde samen met zijn partner de Smart Vessel Optimizer; een tool waarmee het energieverbruik van vrachtschepen heel gedetailleerd kan worden gemonitord. “Op basis van de data die we verzamelen, kunnen rederijen acties ondernemer om de hoeveelheid brandstof en emissies omlaag te brengen’’, vertelt hij bevlogen. Net zo gepassioneerd praat medeprijswinnaar Bart Kok over de oplossing van Connec2. Hij wist het publiek volledig mee te nemen in een digitale metaverse. “Het is een tool waarmee bedrijven gebruik kunnen maken van VR, AR en het hele spectrum wat daar tussenin zit; het metaversum heet dat, of ook wel XR’’, legt hij uit.

Niet alleen de mannen van TechBinder en Connec2 gooiden hoge ogen met hun oplossingen. Het podium werd gedeeld met groot tech-talent en creatieve denkers met dé oplossingen voor morgen. Zo presenteerden de CityLegens een tool waarmee ze door middel van social media, gaming en Gen-Z technieken informatie ophalen bij jongeren, om met deze data gezondere steden te realiseren. Maar ook Aircision maakte indruk met hun draadloze lasertechnologie voor het versturen van data.

“Duurzame toekomst met behulp van 5G”

Bart Kok, Connec2

Ideeën van de toekomst hebben connectiviteit van de toekomst nodig. In samenwerking met wetenschappers,de overheid en bedrijven wordt het mogelijk gemaakt om deze ideeën en producten te testen in de praktijk, voordat ze op de markt worden gebracht. VodafoneZiggo is partner van de 5G Hub en levert de technologie, want alleen met een netwerkfrequentie red je het niet. In de 5G Hub kan er geëxperimenteerd worden met 5G, maar ook met artificial intelligence en virtual reality, waardoor er volop ruimte is voor het ontwikkelen en ontdekken van nieuwe oplossingen.

Laura van Gestel, jurylid tijdens de Innovation Challenge en CSR-director bij VodafoneZiggo: “In de 5G Hub beschikken we over alle mogelijke facetten van 5G. Het is ontzettend bijzonder en inspirerend om te zien dat onze technologie en het vandaag getoonde ondernemerschap kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. TechBinder belonen we met een co-creatie programma dat wordt begeleid met de experts van de 5G Hub. VodafoneZiggo kijkt ernaar uit om samen met alle 5G Hub-partners dit baanbrekende idee te ontwikkelen.’’