“Hier komt techniek pas écht tot leven”

Home Detail pagina

“Hier komt techniek pas écht tot leven”

Van zelfrijdende auto’s tot slimme warmtepompen: minister van Economische Zaken Micky Adriaansens zag in de 5G Hub met eigen ogen hoe de wereld eruit kan zien met 5G-technologie. En ze was enthousiast: “Slimme connectiviteit maakt onze manier van leven, werken en produceren beter en duurzamer. Heel belangrijk dat deze initiatieven mogelijk blijven en uitgebreid worden.”

De 5G Hub op de High Tech Campus in Eindhoven gonst deze middag van de bedrijvigheid. Ondernemers en samenwerkingspartners lopen druk heen en weer en tweaken nog wat aan hun presentaties. Die hebben in ieder geval één ding gemeen: alles draait op 5G-technologie. Zoals een onkruidwiedende robot en een tool waarmee schepen real time inzicht hebben in hun energie- en brandstofverbruik. En een camerasysteem dat zelfstandig een hockeywedstrijd kan filmen, door alles op het veld nauwkeurig te detecteren. Het is de kracht van 5G in de praktijk.

Supersnel schakelen

De 5G Hub is een broedplaats voor nieuwe 5G-technologie. “Kenmerken van 5G zijn de hoge snelheid waarmee data verstuurd wordt, ultrakorte responstijden en een betrouwbare verbinding”, vertelt Sander van der Zande, Technology Strategy Manager bij VodafoneZiggo in zijn welkomstwoord. “Hiermee kunnen we de toepassingen ontwikkelen die je hier vanmiddag ziet. Toepassingen waarvoor een snel en betrouwbaar netwerk essentieel is. Een op afstand bestuurbare auto die moet checken of een gebied veilig is, bijvoorbeeld. Hiervoor is een supersnelle, stabiele verbinding nodig tussen de auto en de bestuurder op afstand. Eentje die de beelden direct doorstuurt, zodat je nergens tegenaan botst. Met 5G kan dat. Die kwaliteiten zijn ook essentieel voor toepassingen rondom augmented reality (AR), virtual reality (VR) en Internet of Things.”

De staat van digitaal Nederland

Om dit allemaal mogelijk te maken, is een sterke digitale infrastructuur onmisbaar. En daar mag volgens de minister wel wat meer aandacht voor komen in Nederland. Onlangs stuurde ze het rapport De Staat van de Digitale Infrastructuur naar de Tweede Kamer. Het rapport brengt in kaart waarom zo’n digitale infrastructuur belangrijk is en wat er wordt gedaan om deze nu en in de toekomst optimaal te laten werken. Te weinig, staat in het rapport. Daarom pleit de minister voor investeringen die initiatieven en productontwikkeling stimuleren, voor voldoende capaciteit op het energienet en voor fysieke ruimtes waar bedrijven digitale diensten kunnen ontwikkelen en aanbieden. Zoals de 5G Hub.

Zelfdenkende warmtepomp

Binnen de 5G Hub werken de partners VodafoneZiggo, Ericsson, Brainport Development en High Tech Campus, met bedrijven aan innovatieve toepassingen. Zij laten de minister deze middag graag zien wat er mogelijk is met 5G-technologie. Zo werkt WeHeat in de hub aan duurzame en slimmere warmtepompen, waarbij de technologie het denkwerk doet. Tijs van Elzen, commercieel directeur WeHeat: “Via 5G kunnen we een pomp op afstand uitlezen én problemen op afstand verhelpen. Hiervoor moet je veel data tegelijk heen en weer sturen en heb je een betrouwbare verbinding nodig. 5G is daarvoor ideaal.” Daarnaast maakt WeHeat verwarmen eenvoudig. “Wij ontwikkelen een systeem waarbij de warmtepomp op basis van de gewenste temperatuur zélf leert hoe hij zo efficiënt mogelijk een huis verwarmt. De pomp regelt zichzelf in op basis van het gedrag en wensen van de gebruiker. Dat is nog duurzamer en het scheelt veel werk voor de gebruiker en installateur.”

Koppositie behouden

Na een rondje langs de initiatieven, is het laatste woord aan de minister. Die is onder de indruk van wat ze allemaal gezien heeft. “In de 5G Hub kun je zien wat er allemaal mogelijk is met de technologie: die komt hier pas echt tot leven. Met onze Nederlandse digitale infrastructuur behoren we tot de absolute top in de wereld. Die koppositie levert een grote bijdrage aan onze economie. Dat moeten we zo houden en dus is het nodig om daar in te blijven investeren. Consumenten, bedrijven en overheid kunnen immers niet zonder. De initiatieven die ik vanmiddag heb gezien, zijn mooie voorbeelden van wat er mogelijk is, nu en in de toekomst.” Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo: “Techniek is één ding, maar hier ervaar je wat het betekent als partners bij elkaar komen en samen innoveren. Dan maakt in Nederland echt het verschil. We moeten de focus erin houden en blijven investeren anders lopen we binnen de kortste keren achter. Wat daarvoor nodig is: investeringen en ruimte om het netwerk in Nederland door te ontwikkelen.”

Foto’s: Tim Meijer (C)