Logistieke 5G-robot Lotte verovert bedrijfsterrein en vakantiepark

Home Detail pagina

Logistieke 5G-robot Lotte verovert bedrijfsterrein en vakantiepark

Originele tekst: https://www.vodafone.nl/zakelijk/inspiratie/logistieke-robot-met-5g-lotte-vodafone-business
 

Linders’ bedrijf werkt aan de marktentree van logistieke robots die autonoom, of op afstand bestuurd goederen rondbrengen. Daar ziet hij een grote toekomst in, met name bij toepassing voor op grote, afgesloten bedrijfsterreinen en vakantieparken. “Pakjes rondbrengen, pizza’s afleveren, schoonmaakpersoneel helpen door lakens van deur tot deur te bezorgen: er is zoveel mogelijk”, weet Linders inmiddels. 

 Logistieke 5G-robot Lotte verovert bedrijfsterrein en vakantiepark 

Lotte aan het werk

In de video zet Linders de logistieke robot Lotte in de 5G Hub in Eindhoven  aan het werk. De groene vierwieler bracht al eerder succesvol linnengoed rond op Landal Landgoed ‘t Loo van Landal Green Parks. De logistieke robot die daar werd ingezet, kreeg de naam ‘Lotte’. De robot kan zelf zijn weg vinden op zo’n complex, maar kan ook door operators op afstand – in dit geval bij de fabrikant in Estland – worden bestuurd. Intussen is de naam ‘Lotte’ in en rond de 5G Hub gemeengoed. Heb je het over ‘Lotte’, dan bedoel je de logistieke robottoeppassing van Linders en Dutch Automated Mobility.

Logistieke 5G-robot Lotte verovert bedrijfsterrein en vakantiepark

5G: rijbaan reserveren

Om welke optie het ook gaat: het kan alleen veilig met een stabiele en robuuste 5G-verbinding. Jan Spruijt, manager van de 5G Hub, legt in de video uit dat Vodafone Business daarvoor de techniek gebruikt van Network Slicing – ook wel RAN Slicing, waarbij RAN voor Radio Access Network staat. Spruijt in de video: “Het is alsof je op de snelweg van mobiel dataverkeer één rijbaan speciaal reserveert voor communicatie met de robot.”

Marktpotentie

Linders is enthousiast over de ontwikkelingen, waarover ook demissionair minister Micky Adriaansens (EZK) zich onlangs in de 5G Hub in Eindhoven liet informeren. “Ik verwacht dat  we  over  vijf  jaar  ongeveer  20 robots  in  Nederland  hebben  rijden. De marktpotentie is er.”