5G Hub

Home 5G Hub

Speel in op de toekomst in de 5G Hub

Snellere doorstroming in de stad. Betere leefbaarheid. Een veiliger gevoel. De volgende generatie mobiel internet – 5G – gaat Nederland veranderen. De technologie is nog volop in ontwikkeling, maar toch is het al mogelijk om ermee aan de slag te gaan. Op de 5G Hub in Eindhoven.

5G Hub in Brainport Eindhoven: wat is het?

Nieuwe technologieën als 5G kunnen de kwaliteit van leven in Eindhoven verhogen. En de economische aantrekkingskracht van de regio vergroten. Maar welke toepassingen werken het best?

En hoe kunnen bedrijven ze zo slim mogelijk inzetten? Daar richt de 5G Hub zich op. Voor 2022 heeft het consortium grote ambities.

Wie zitten in het consortium?

5G Hub in Brainport Eindhoven is een samenwerkingsverband van Brainport Development, High Tech Campus, Ericsson en Vodafoneziggo. Zij onderzoeken en testen de mogelijkheden van nieuwe technologieën. En ze stimuleren de innovatieve toepassing hiervan. Hierbij gaat het niet alleen om 5G, maar bijvoorbeeld ook om Artificial Intelligence, Virtual Reality, Augmented Reality, Blockchain en Fotonica.

Wie werken nog meer mee?

Het consortium heeft een samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken: de Brainport Nationale Actie Agenda. Hierdoor zijn de oplossingen die de 5G Hub in Brainport Eindhoven voor de eigen regio bedenkt sneller op te schalen naar de rest van Nederland. Het consortium werkt daarnaast samen met een krachtig lokaal netwerk: een ‘ecosysteem’ van eindhovense organisaties die graag bijdragen aan slimme toepassingen van nieuwe technologieën.

In het lokale netwerk zitten politici en bestuurders tot onderzoekers en ondernemers. Consortium lid Brainport Development is de economische ontwikkelingsmaatschappij die in opdracht van de 21 gemeenten in zuidoost-brabant innovatie en groei in de regio stimuleert, als voorbeeld. Zij scharen zich achter de inspanningen van de 5G Hub. Datzelfde geldt voor de 250 bedrijven waaruit High Tech Campus bestaat; van Philips, DAF en ASML tot veelbelovende start-ups.

Waarom is deze samenwerking belangrijk?

De wereld verandert constant en steeds sneller. Zo woont in 2050 volgens diverse prognoses waarschijnlijk 80 procent van de mensheid in grote steden. Dit soort veranderingen creëert overal maatschappelijke vraagstukken. Hoe houd je de samenleving bijvoorbeeld duurzaam, gezond en inclusief? De 5G Hub ontwikkelt oplossingen voor deze uitdagingen. Allereerst voor de eigen regio. Maar andere regio’s en landen kunnen er zeker ook baat bij hebben.

Wat doet het consortium vooral?

De 5G Hub heeft vier kernactiviteiten. Ten eerste begeleidt het consortium bedrijven bij het ontwikkelen van hun product of dienst; van idee en onderzoek tot rendabel resultaat. Ten tweede test het nieuwe technologieën. Ten derde inspireert het bedrijven en overheden om zulke technologieën te gebruiken. En ten vierde bouwt het een ‘technology community’ op waarin partijen snel en goed van elkaar kunnen leren.

Wat zijn de ambities voor 2020?
De ontwikkeling van zes innovatieve business-ideeën tot rendabele producten of diensten. Dat is een essentiële ambitie van het consortium. Daarnaast wil het dertig nieuwe partijen in zijn netwerk krijgen. Per kwartaal drie studentopdrachten laten uitvoeren. En geregeld inspiratie-events organiseren in de 5G Hub, het kloppend hart van de regio. Bovendien wil het consortium bedrijven in staat stellen om in de hub meerdere nieuwe technologieën te gebruiken voor innovatieve producten en diensten.

Zijn er speciale aandachtsgebieden?

De 5G hub werkt aan vier ‘futures’. Om te beginnen aan de future of health, samen met onder andere Philips, de GGD en het Catharina Ziekenhuis van Eindhoven. Maar daarnaast ook aan de future of industry. Hierin kijkt het consortium bijvoorbeeld naar de meest interessante mogelijkheden die fotonica en machine learning bieden voor industriële toepassingen.

En de andere twee ‘toekomsten’?

Voor de future of entertainment onderzoekt de 5g hub onder meer hoe virtual reality en augmented reality de beleving van cultuur en sport kunnen verbeteren. Dit bekijkt het consortium samen met cultureel podium de effenaar en voetbalclub psv. Voor de future of talent, ten slotte, richt de 5g hub zich vooral op start-ups van high tech campus en studenten van fontys hogescholen en de technische universiteit eindhoven. Zij krijgen volop de ruimte, tijd, feedback en begeleiding om hun innovatieve ideeën verder te ontwikkelen.